Lekkie, owocowe ciasta kolorowe jak lato. Nie oprą się im nawet maniacy odchudzania.
Jagodowa terrina
Weź na ciasto drożdżowe: •3 szklanki mąki •kulkę drożdży wielkości włoskiego orzecha (4 dag) •szklankę mleka •2 żółtka •pół szklanki cukru •dwie łyżki masła roślinnego •szczyptę soli na masę: •kilo jagód •pół szklanki cukru •pół torebki galaretki jagodowej •2 łyżeczki likieru wiśniowego
Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, połową szklanki letniego mleka i szklanką mąki. Zostaw do wyrośnięcia. Żółtka utrzyj z resztą cukru. Gdy zaczyn zwiększy objętość, dodaj masę żółtkową, resztę mąki, mleka i sól. Wyrób ciasto (musi odchodzić od ręki). Wlej roztopione masło. Wyrabiaj jeszcze ok. 15 minut. Wyłóż ciastem formę do połowy. Odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Piecz ok. 50 minut w 180ºC. Jagody z cukrem zalej 3 łyżkami wody i zagotuj. Zmniejsz ogień, dodaj likier wiśniowy i duś 10 minut. Dodaj galaretkę, mieszaj, aż się rozpuści. Zdejmij garnek z ognia. Wystudzone ciasto przekrój w poprzek na 3 części. Połóż jedną warstwę na dnie formy, posmaruj powstałym dżemem jagodowym. Ułóż następną i ponownie dżem. Przykryj ostatnią warstwą i wyłóż resztę dżemu. Dociśnij ciasto, kładąc na nim deseczkę. Wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin. Przed podaniem wyjmij z formy i pokrój w plastry.
Truskawkowa fantazja
Weź na ciasto: •4 jajka •5 łyżek cukru •3 łyżki mąki ziemniaczanej•6 łyżek mąki pszennej •łyżeczkę proszku do pieczenia •2 łyżki maku•konfiturę truskawkową na masę: •¾ kilo truskawek •5 łyżek cukru •3 łyżeczki żelatyny •¾ szklanki śmietanki 30%
Białka utrzyj z cukrem. Dodaj żółtka i ubijaj razem. Do masy przesiej obie mąki oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj, wsyp mak. Kokilki do zapiekania wyłóż papierem do pieczenia (niech wystaje). Nałóż (do połowy) ciasto i nieco konfitury. Piecz ok. 20 minut w 180ºC. Wyjmij ciasto, ale zostaw w papierze. Ostudź. Truskawki zmiksuj z cukrem, w rondlu doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia. W małej ilości gorącego sosu z truskawek rozpuść żelatynę i wymieszaj z resztą syropu. Ostudź. Zimną śmietankę ubij, dodaj do ostudzonych truskawek i wstaw na 10 minut do lodówki. Rozprowadź masę na babeczkach, usuń papier do pieczenia, wstaw je do lodówki. Udekoruj.