Na upały lemoniada, soki, woda – oczywiście z lodem. Dla orzeźwienia i ochłody. Ale i dla ozdoby.
Nie musimy wrzucać do szklanek przezroczystych, nudnych kostek. Zamknijmy w nich owoce, płatki kwiatów, listki mięty. Jagody czy maliny zatopmy w lodzie całe (można też zrobić z nich owocowo-lodowe patyczki do mieszania koktajli), cytryny pokrójmy w cieniutkie plasterki. Zwykła szklanka wody z takim dodatkiem smakuje o niebo lepiej. A jak wygląda!
Świeżo zerwane listki mięty lub melisy (do bardziej wytrawnych soków pasuje lubczyk albo seler) układamy w foremkach, które wypełniamy do połowy wodą. Gdy nieco podmarznie, dolewamy jeszcze odrobinę. Dzięki temu listki będą pływać wewnątrz kostek. Można je też zatopić w lemoniadzie z cytryn albo limetek.
Kwiaty zaklęte w lodowe kule, kwadraty i... patyczki. Chabry czy stokrotki smaku specjalnie nie poprawią, jednak ponieważ jemy (i pijemy) również oczami, taki napój będzie nie tylko smaczny, ale i piękny.
Tekst: Redakcja
Fotografie: Flora Press