Pierwszy miód

Wiosenne miody nie są może najcenniejsze, ale mają wielką zaletę – dają odporność na alergeny, zwłaszcza odmiany wielokwiatowe. Warto je więc podjadać, by się zahartować i łatwiej znieść kwitnienie roślin w następnym roku. Na przełomie kwietnia i maja powstaje biały rzepakowy – nektar i pyłek pszczoły zbierają zaledwie przez trzy tygodnie. Miód ten wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Mniszkowy trudno zdobyć, bo lubią go również pszczoły. A warto – jest delikatny, leczy schorzenia dróg żółciowych. Lipowy nie ma sobie równych podczas przeziębień, poza tym ułatwia zasypianie. Bywa lekiem na uczulenia i alergie. Malinowy, podobnie jak sok z tych owoców, leczy stany zapalne (zawiera kwas salicylowy, garbniki, witaminy). Akacjowy zaś, bogaty we fruktozę, można podawać diabetykom. Wszystkie warto mieć w apteczce.


Fotografia: Stockfood/Free

Zobacz również