Porzeczki, maliny, morele – słodkie, soczyste, pyszne. I odmładzające. Ze świeżych owoców możemy zrobić doskonałe kosmetyki.
Letni wysyp owoców zachęca nie tylko do objadania się tymi smakołykami i eksperymentów kulinarnych. Myślimy również o tym, by wykorzystać je w domowych zabiegach upiększających. I generalnie taki pomysł jest jak najbardziej słuszny oraz zgodny z ekologicznym podejściem do urody, ale pod jednym warunkiem. Jeśli chcemy, by nasze kosmetyki były naprawdę naturalne, do ich sporządzania wybierajmy owoce, o których wiemy na pewno, że nie były opryskiwane. Najlepiej więc do zabiegów brać plony z własnego krzaczka czy drzewa albo od zaprzyjaźnionego sąsiada. Najlepsze są maseczki. Mają tylko jedną wadę – owocowych papek nie można długo przechowywać. Zdarza się, że już po kilku godzinach tracą cenne właściwości. Jakie?
Przede wszystkim kwasy owocowe, które wygładzają zmarszczki, złuszczają naskórek i dzięki temu ułatwiają zatrzymywanie wody przez skórę. Owoce są prawdziwą skarbnicą witamin – dla cery najważniejsze są A, C i E.
Witamina A wspomaga regenerację naskórka, witamina C przyspiesza produkcję kolagenu – składnika odpowiedzialnego za elastyczność skóry, witamina E pomaga utrzymać odpowiednie nawilżenie. Świeże zawierają również przeciwutleniacze, czyli – najkrócej mówiąc – związki neutralizujące wolne rodniki. Jednymi z najsilniejszych są likopen (znajdziemy go na przykład w morelach) i flawonoidy (w malinach). Wreszcie cukry. Dla skóry najcenniejsze są polisacharydy. Można je znaleźć głównie w jabłkach i porzeczkach. Łagodzą podrażnienia, stany zapalne i nawilżają.
Odświeżająca maseczka z owoców leśnych i ogórka
Weź:
• 4 jeżyny
• 4 maliny
• 6 czarnych jagód
• 10 poziomek
• pół średniej wielkości ogórka
• pół łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
• płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej
Owoce rozgnieć widelcem, ogórek zetrzyj na drobnej tarce. Wymieszaj, dodaj mąkę ziemniaczaną. Nałóż na twarz, po kwadransie zmyj ciepłą wodą.
Odżywcza maseczka morelowa
Weź:
• 2 morele
• 3 łyżeczki miodu
• 2 łyżeczki zmielonych migdałów
• 3 łyżeczki śmietany kremówki
Morele obierz ze skórki, usuń pestki i drobno pokrój owoce. Zmiksuj z pozostałymi składnikami, nałóż na twarz i szyję. Zostaw na 15–20 minut, zmyj ciepłą wodą.
Regenerująca jagodowo-cytrynowa
Weź:
• 4 łyżeczki czarnych jagód
• 3 łyżeczki zmielonych płatków owsianych
• 2 łyżeczki wody destylowanej
• łyżeczkę świeżo wyciśniętego soku z cytryny
• kroplę aromaterapeutycznego olejku cytrynowego
Zmiksuj wszystkie składniki. Nałóż grubą warstwę maseczki na twarz. Odczekaj 20 minut i zmyj ciepłą wodą.
Odświeżająca maseczka jogurtowo-truskawkowa
Weź:
• 3 truskawki
• łyżkę naturalnego jogurtu
• łyżkę zmielonych płatków owsianych
• 4 liście mięty
Miętę bardzo drobno posiekaj, truskawki rozgnieć widelcem, dodaj jogurt i zmielone płatki. Włóż mieszaninę do lodówki na przynajmniej godzinę. Chłodną maseczkę nałóż na twarz i szyję. Zmyj letnią wodą po kwadransie.
Wygładzająca maseczka porzeczkowa (albo jeżynowa)
Weź:
• 30 niedojrzałych czarnych porzeczek (albo 15 jeżyn)
• łyżeczkę do kawy oliwy extra vergine
Zmiksuj owoce z oliwą i nałóż na oczyszczoną wcześniej twarz. Pozostaw na 10–15 minut. Zmyj letnią wodą.
Delikatnie złuszczająca maseczka malinowa na ramiona i dekolt
Weź:
• 20 malin
• łyżkę brązowego cukru
• łyżeczkę oliwy extra vergine
Rozgnieć maliny widelcem, wymieszaj z cukrem i oliwą. Nałóż na dekolt i ramiona. Po 5 minutach zmyj pod prysznicem.
Maseczka z czerwonych i czarnych porzeczek
Weź:
• 20 porzeczek czerwonych
• 20 porzeczek czarnych
• 2 łyżki naturalnego jogurtu
Zmiksuj wszystko i nałóż na twarz na 10 minut. Zmyj ciepłą wodą. Maseczka poprawia ukrwienie skóry.
Oczyszczająca maseczka jabłkowa
Weź:
• pół zielonego (niezbyt dojrzałego) jabłka
• łyżkę płynnego miodu
Jabłko obierz i zetrzyj na tarce. Wymieszaj z miodem. Nałóż masę na twarz. Po 20 minutach spłucz letnią wodą.
Ściągająca maseczka malinowa
Weź:
• 20 malin
• białko z jajka
Białko ubij, a maliny zmiksuj. Połącz delikatnie składniki i nałóż maseczkę na twarz. Pozostaw na 15–20 minut. Zmyj letnią wodą.
Tekst: Magda Patryas
Fotografie: Stockfood/Free, East News