Ma duże wspaniałe kwiaty w intensywnym różowopurpurowym odcieniu, które kwitną przez całe lato i wyglądają świetnie w dużej kępie na rabacie.

Kochają ją motyle i przylatują do niej stadami. Indianie cenili jeżówkę purpurową za piękno i naturalną moc. Sama odporna na wszelkie dolegliwości i szkodniki, sprawiała, że i oni mieli niespożytą energię i rzadko imały się ich choróbska. Jeśli chcecie roślinę potraktować jako zioło i wykorzystać w domowej apteczce, kwiaty zbierajcie w czasie kwitnienia, natomiast korzenie i kłącza wykopujcie jesienią, z czteroletnich krzaczków. Po umyciu suszcie je w temperaturze około 50°C w przewiewnym miejscu. Herbatkę z jeżówki powinni popijać ci, którzy często się przeziębiają. Pobudza organizm do obrony przed chorobami, działa przeciwwirusowo, pomaga przy alergiach. Robimy ją tak: płaską łyżkę rozdrobnionego ziela lub korzenia zalewamy dwiema szklankami wrzątku i zostawiamy pod przykryciem na 15 minut. Przecedzamy, dzielimy na trzy części i pijemy w ciągu dnia między posiłkami.


Fotografia: Piękna

Zobacz również