Najpierw długi spacer po górach. Na zaostrzenie apetytu. Potem pieczyste w piwie, zupa krem ze śmietaną, mus z czekoladą. W nagrodę.
Pierś bażanta z jabłkami
Weź: •4 piersi bażanta bez skóry •2 łyżki oleju słonecznikowego •2 łyżki masła •2 łyżki marynowanego zielonego pieprzu •2 ząbki czosnku •2 małe cebule •2 jabłka •szklankę suszonych moreli •pół szklanki białego wytrawnego wina •sól
Umyte i osuszone piersi natrzyj solą i zielonym pieprzem, odstaw na kilka minut. Jabłka oczyść z gniazd nasiennych, pokrój na ćwiartki, a te na plasterki. Rozgrzej olej na patelni, dodaj masło, a po chwili pokrojoną w ósemki cebulę, posiekany czosnek, jabłka i morele. Smaż kilka minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Wrzuć piersi, podsmaż chwilę z każdej strony, zalej winem. Duś kilka minut pod przykryciem, a potem odkryj i gotuj, często mieszając, aż płyn odparuje. Dopraw do smaku.
Policzki cielęce na kremowej polencie
Weź: •kilogram policzków cielęcych •kilka małych szalotek •2 ząbki czosnku •pół pora •2 marchewki •pół małego selera •łyżkę koncentratu pomidorowego •szklankę czerwonego wytrawnego wina •3 szklanki bulionu •3 łyżki oleju •liść laurowy •kilka łodyżek tymianku •sól •pieprz
na kremową polentę:•szklankę mleka •3 szklanki bulionu •szklankę kaszki kukurydzianej •łyżkę masła •sól
Umyte i osuszone policzki oprósz solą i pieprzem. W garnku o grubym dnie rozgrzej olej, obsmaż mięso ze wszystkich stron na złoto i przełóż na talerz. Na tym samym tłuszczu podsmaż szalotki, czosnek i pora w plasterkach, marchew i selera pokrojone w kostkę. Dodaj koncentrat i wino, chwilę podduś. Dołóż mięso, zalej bulionem, dorzuć liść laurowy, tymianek. Duś pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu 4-5 godzin, aż mięso zmięknie. Przed podaniem pokrój je w plastry, a sos przecedź. W osobnym garnku zagotuj mleko z bulionem i odrobiną soli. Wsypuj powoli polentę, cały czas mieszając trzepaczką. Gotuj pod przykryciem 5 minut, zdejmij przykrywkę, dodaj masło i gotuj jeszcze prawie 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dopraw do smaku. Podawaj z mięsem polanym sosem i szalotkami.
Pstrąg z koprem włoskim
Weź: •4 filety pstrąga •2 bulwy kopru włoskiego •5-6 średnich ziemniaków •ząbek czosnku •2 gałązki tymianku •szklankę bulionu rybnego •3 łyżki oliwy •2 pomidory •pół pęczka natki pietruszki •2 łyżki masła •sól himalajską •pieprz
Koper przetnij na pół, odetnij łodygi i usuń twardy głąb ze środka. Obrane ziemniaki i koper pokrój w cienkie plasterki. Czosnek drobno posiekaj, podsmaż na oliwie, dodaj warzywa i tymianek, smaż 4 minuty. Zalej bulionem i duś na wolnym ogniu. Rybę natrzyj solą i pieprzem. Sparzone pomidory obierz ze skórki, usuń pestki, a miąższ pokrój w paski i dorzuć do warzyw na patelni. Dopraw solą i pieprzem. Rybę ułóż na warzywach i duś pod przykryciem około 5 minut. Natkę pietruszki drobno posiekaj i dodaj do roztopionego masła. Polej tym sosem rybę przed podaniem.
Krem dyniowo-jabłkowy
Weź: •pół kilograma dyni bez pestek i skóry •2 jabłka •małą cebulę •łyżkę oliwy •pół szklanki soku jabłkowego •litr bulionu •po pół łyżeczki białego pieprzu, tymianku i szałwii •szczyptę gałki muszkatołowej •sól •¾ szklanki śmietany kremówki •3 łyżki pestek dyni •olej z pestek dyni
Dynię piecz w 190ºC, aż będzie miękka. Wydrążone i obrane jabłka pokrój w kostkę i podsmaż w dużym garnku na oliwie razem z posiekaną cebulą. Dodaj dynię, sok jabłkowy, zioła, gałkę muszkatołową, pieprz i zalej bulionem. Gotuj na wolnym ogniu 15 minut. Zmiksuj na gładki krem, dopraw solą i dodaj połowę śmietany. Podgrzej. Resztę śmietany ubij na sztywno, a pestki podpraż na suchej patelni. Zupę podawaj z bitą śmietaną i posypką z pestek, skropioną olejem z pestek dyni.
Mus pistacjowy ze śliwkami
Weź: •pół kilograma śliwek (mogą być mrożone) •pół szklanki cukru •pół szklanki czerwonego wina •skórkę startą z pomarańczy •laskę cynamonu na mus: •szklankę niesolonych pistacji •3 listki żelatyny •tabliczkę białej czekolady •3 jajka •¹⁄3 szklanki cukru •2-3 łyżki mleka •szklankę śmietany kremówki
Pistacje upraż na suchej patelni, zostaw kilka, a resztę zmiksuj. Żelatynę namocz w zimnej wodzie, czekoladę zetrzyj na tarce. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno. Żółtka utrzyj z cukrem na puszysty krem, wrzuć pistacje i czekoladę. Odciśnij żelatynę i rozpuść w gorącym mleku. Kiedy ostygnie, połącz z żółtkami. Ubij śmietanę i dodaj do masy razem z pianą z białek. Delikatnie wymieszaj i wstaw na godzinę do zamrażalnika, a potem na kilka godzin do lodówki. Śliwki przekrój, usuń pestki i włóż do naczynia żaroodpornego. Posyp cukrem, dodaj skórkę z pomarańczy i laskę cynamonu, zalej winem. Piecz 30 minut w 180ºC. Ostudź i wyjmij cynamon. Owoce podawaj z musem posypanym pistacjami.
Ravioli z ricottą i orzechami
Weź: •2 szklanki mąki •jajko •łyżkę oliwy •sól •prawie pół szklanki wody Na farsz: •garść orzechów włoskich •pół cebuli •łyżkę masła •niecałe opakowanie ricotty (ok. 200 g) •szczyptę gałki muszkatołowej •sól •pieprz •4 łyżki masła •małą garść startego parmezanu •posiekany szczypiorek
Mąkę wymieszaj z jajkiem, oliwą i szczyptą soli. Powoli dolewając wodę, wyrób elastyczne ciasto, owiń folią i odstaw na pół godziny. Orzechy upraż na suchej patelni, ostudź i grubo posiekaj. Zeszklij na maśle drobno pokrojoną cebulę, a kiedy ostygnie, wymieszaj z ricottą i orzechami. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Ciasto cieniutko rozwałkuj i wytnij szklanką krążki. Na połowę z nich nałóż farsz. Każdy przykryj drugim krążkiem i ściśnij brzegi tak, żeby się skleiły. Gotuj w dużej ilości osolonej wody 8-10 minut. Podawaj z roztopionym masłem, parmezanem i szczypiorkiem.
Schab w piwie z warzywami
Weź: •schab ze skórą (ok. 1,2 kg) •4 ząbki czosnku •łyżeczkę kminku •szklankę piwa •10 ziemniaków •4 łodygi selera naciowego •3 marchewki •szklankę bulionu •4 łyżki oleju •2 łyżki masła •sól •pieprz •majeranek
Mięso umyj, osusz, skórę ponacinaj w kratkę. Obrany i posiekany czosnek rozetrzyj z kminkiem i 2 łyżkami oleju, solą i pieprzem, natrzyj tym schab. W brytfance rozgrzej resztę oleju i obsmaż mięso z każdej strony. Ułóż skórą do góry, podlej piwem i wstaw na godzinę do piekarnika nagrzanego do 160ºC. Od czasu do czasu polewaj tłuszczem, który się wytopi. Pokrój w ukośne plastry obrane ziemniaki, selera i marchew. Na dużej patelni rozgrzej masło, podsmaż ziemniaki na złoty kolor, dodaj resztę warzyw i smaż jeszcze chwilę. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Zalej bulionem, doprowadź do wrzenia. Przełóż do brytfanki z mięsem, zwiększ temperaturę do 200ºC i piecz jeszcze pół godziny.
Ziemniaki z kurkami
Weź: •8 średnich ziemniaków •2 garści mrożonych kurek •cebulę •60 g boczku •szklankę bulionu •2 łyżki białego octu winnego •2 łyżki oleju •2 łyżki masła •sól •pieprz •4 łyżki posiekanego szczypiorku
Ziemniaki ugotuj na parze, obierz ze skórki i pokrój w plastry. Cebulę drobno posiekaj, boczek pokrój w małą kostkę i zeszklij razem na oleju. Dodaj kurki – mniejsze w całości, większe przekrojone na połówki lub ćwiartki – i smaż 5-6 minut. Zdejmij z ognia, odstaw. Zagotuj bulion, wymieszaj z octem i masłem, gotuj prawie 10 minut, aż sos nieco zgęstnieje, dopraw solą i pieprzem. Rozłóż ziemniaki na talerzach, polej sosem z kurkami i udekoruj szczypiorkiem.
Zwykłą sól możesz zastąpić różową solą z Himalajów. Ma więcej mikroelementów, a zwłaszcza żelaza, ok. 10 zł, www.decare.pl
Tekst: Matylda Rosłaniec
Zdjęcia: Stockfood/Free