Ogórek - przeciwnik pomidora?

Poznaj historię i właściwości ogórków. Dowiedz się też, dlaczego pomidor ze świeżym ogórkiem nie lubią swojego towarzystwa.

krótka Historia ogórka

Orzeźwiający, soczysty i ochładzający. Ten krewniak dyni uprawiany był w najstarszym ze znanych ogrodów warzywnych na świecie – w Mezopotamii – ok. 2000 lat p.n.e. I może już wtedy kobiety wybielały, ujędrniały i odmładzały nim skórę.

Ogórek, bo o nim mowa, robił też karierę w starożytnej Grecji i Rzymie. Podobno tak smakował Tyberiuszowi, że cesarz jadał go codziennie. Juliusz Cezar posilał się nim dla poprawy temperamentu, a Arystoteles uważał, że jest męskim afrodyzjakiem. My o ogórkach wiemy nieco więcej, na przykład, że mają takie samo pH jak skóra, więc maseczka ogórkowa to kosmetyczny „must”.

reklama

Właściwości ogórka

Jest świetny na odchudzanie, oczyszcza organizm z toksyn i nadmiaru wody. Odkwasza organizm oraz zawiera niewielkie ilości witamin z grupy B, prowitaminę A i C, wapń, potas, fosfor, żelazo, magnez.

Ogórek w 90% składa  się z wody – warto okładać plastrami twarz, dekolt i szyję oraz dodawać go do maseczek! 

POMIDOR ZE ŚWIEŻYM OGÓRKIEM - DLACZEGO NIE POWINNO SIĘ ICH ŁĄCZYĆ?

Uwaga, nie należy łączyć świeżych ogórków z pomidorami, czerwoną papryką i natką pietruszki. Dlaczego? Bo gdy pokroisz ogórki, wycieka z nich sok, a wraz z nim enzym (askorbinaza), który niszczy witaminę C. I robi to skutecznie – łyżeczka soku z ogórków rozkłada witaminę C w trzech litrach soku pomidorowego. Ten sam enzym znajdziesz też w marchwi, dyni, a w mniejszej ilości również w pomidorach, ziemniakach i sałacie. Da się go jednak okiełznać. Wystarczy skropić warzywa cytryną lub polać sosem winegret, a ogórki dodać jako ostatnie, by nie zdążyły puścić soku. I zdrowa, multiwitaminowa sałatka wiosenna gotowa.

Na szczęscie kiszone lub konserwowe ogórki już tak nie działają! Spokojnie możesz je łączyć z innymi warzywami.

Przepis: sałatka arbuzowo-ogórkowa

Będzie idealna na upalne dni, bo arbuz i ogórek to kwintesencja letniej świeżości oraz minimum kalorii!

Weź:
• 1 dojrzałego arbuza,
• garść liści sałaty,
• świeży ogórek,
• 5-6 marynowanych pieczarek,
• po łyżeczce musztardy Dijon, miodu, sezamu,
• oliwa,
• sól i pieprz.

Obierz arbuza, usuń pestki, miąższ pokrój w kawałki. Ogórka w skórce pokrój na plastry. Pieczarki odsącz z zalewy. Kawałki arbuza, ogórka i pieczarki ułóż na sałacie. Oliwę zmieszaj z miodem i musztardą, dopraw solą i pieprzem. Polej sałatkę sosem, posyp sezamem.

ZOBACZ TAKŻE: jak zrobić arbuzowe lizaki?

LEMONIADA OGÓRKOWA

Weź:
• 2-3 ogórki gruntowe pokrojone w podłużne paski lub starte na tarce o grubych oczkach,
• litr wody,
• 2 łyżki miodu,
• ok. 7 gałązek mięty,
• sok z 2 cytryn,
• kawałek kory cynamonu wielkości połowy małego palca,
• kostki lodu.

Do szklanki wody dodaj miód i cynamon. Podgrzewaj prawie do zagotowania. Przykryj i zostaw do naciągnięcia. Odstaw i ostudź. Do dzbanka wrzuć paski ogórka, dodaj listki mięty, wyciśnij sok z cytryn. Wlej wodę z miodem i cynamonem. Dopełnij resztą wody i podawaj z kostkami lodu

ODŚWIEŻAJĄCA MASECZKA Z OWOCÓW LEŚNYCH I OGÓRKA

Weź:
• 4 jeżyny,
• 4 maliny,
• 6 czarnych jagód,
• 10 poziomek,
• pół średniej wielkości ogórka,
• pół łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
• płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej.

Rozgnieć owoce widelcem, zetrzyj pół ogórka na drobnej tarce. Wymieszaj i dodaj mąkę ziemniaczaną. Owocową maseczkę nałóż na twarz, po kwadransie zmyj ciepłą wodą.

MASECZKA ZE ŚWIEŻEGO OGÓRKA

Zetrzyj na tarce świeży ogórek wraz ze skórką, dodaj 2 krople olejku z drzewa sandałowego i kroplę olejku geraniowego. Wymieszaj, nałóż na twarz na 20 minut. Zmyj tonikiem bezalkoholowym.

Tekst: Joanna Halena, Magda Patryas
Zdjęcia: Shutterstock

 
 

Zobacz również