Cudowna cebula
Kto gotuje, ten wie, że kuchnia bez cebuli jest jak wóz bez jednego koła. Jednak wykorzystując cebulę wyłącznie do celów kulinarnych, marnujemy jej potencjał.
Oto dlaczego:
• Nic tak nie łagodzi świądu i bólu po użądleniach (pszczoły, komary) jak okład z cebuli.
• Może być odstraszaczem – jeśli się nią posmarujemy, zapach zniechęci owady.
• Poszatkowana cebula zasypana łyżką cukru i zostawiona na kilka godzin to jedno z najskuteczniejszych naturalnych lekarstw na zatkane zatoki. Całkowicie bezpieczna dla dzieci i kobiet w ciąży.
• Można nią czyścić metalowe sztućce, przypalone garnki (natrzeć zabrudzenia cebulą i zostawić na 20 minut, potem wypłukać) albo ruszty od grilla.
• Obrana cebula, włożona do wiadra wypełnionego do połowy wodą i postawionego na środku świeżo pomalowanego pomieszczenia, szybko zlikwiduje zapach świeżej farby.
Tekst: Weronika Kowalkowska, Joanna Halena
Fot. Fotochannels/Corbis, shutterstock.com, Joanna Niedobrecka/www.domowe-wypieki.pl, Flora Press