Ostrożnie z nowalijkami
Czy owoce i jarzyny sprzedawane poza okresem wegetacji są pełnowartościowe? Niestety, nie. Dojrzewają, gdy dzień jest krótki, a światło słoneczne filtrowane przez szybę szklarni. To sprawia, że nowalijki mają mniej witaminy C i cennych bioflawonoidów. Poza tym smakują nie najlepiej, bo z powodu znikomej ilości słońca nie wytwarza się w nich dostatecznie dużo cukrów i substancji zapachowych. Reszta mikroelementów w nowalijkach trzyma normę – o ile nie weźmiemy pod lupę azotanów. Pamiętajmy, że dla szybszego wzrostu warzyw używa się dużo nawozów sztucznych ze związkami azotu. A te bardzo szkodzą naszemu zdrowiu. Tak więc z nowalijkami ostrożnie, traktujmy je raczej jako ozdobę i poczekajmy – wkrótce będziemy mogli jeść je do woli. A już pod żadnym pozorem nie podawajmy ich małym dzieciom!!!
Fotografia: shutterstock.com