Wiosna i lato to czas najpiękniejszych zapachów. Spróbujmy tak zaprojektować ogród, by te ulubione zatrzymać jak najbliżej domu.
Kwiaty intensywnie pachną, gdy jest ciepło, wilgotno i bezwietrznie. W czasie suszy i upału niemal zamierają. Najważniejsze, by rośliny roztaczające zapach spowijało nieruchome powietrze. Wiatr będzie nas przy każdym podmuchu ograbiał z aromatu. Trzeba więc klomby otoczyć żywopłotem albo wybrać dla nich miejsce w dolince. Niech mają jasne stanowisko, ale nie narażone na piekące promienie, bo w pełnym słońcu szybciej przekwitną, zamiast pachnieć i cieszyć oczy barwami.
Wonny zakątek warto osłonić pergolą - w jej cieniu odpoczniesz przed słońcem i ty, i kwiaty. Zatrzymać subtelną woń żonkili czy tulipanów pomogą rosochate drzewka - wierzba lub leszczyna.
Ściany i chodniki nagrzewają się przez cały dzień - jeżeli tuż przy nich urządzicie klomb lub szpaler, wieczorem jego zapach będzie delikatnie podsycany przez ciepło, które oddaje murek. Przy ścieżkach posadźcie lawendę. Jeśli, przechodząc, choćby lekko otrzecie się o jej krzaczki, będzie mocniej wydzielać szlachetny aromat.
Pamiętajcie o pnączach - pachną pięknie, zajmują niewiele miejsca i są najbliżej nosa. Posadzone przy kracie lub murowanej ścianie klematis, wiciokrzew, winorośl pachnąca czy potężna glicynia czarują nie tylko zapachem, ale też kształtem i kolorem. Jeśli wasze ulubione rośliny mają drobne kwiatki, sadźcie je w dużych skupiskach, na przykład tuż obok tarasu lub tam, gdzie najchętniej odpoczywacie.
W pobliżu leżaków, ławeczek, okien sypialni „bezpieczniejsze” są zapachy delikatne i lekkie, raczej lawendy, goździków brodatych i melisy niż jaśminowca albo wiciokrzewu, które intensywnym aromatem kuszą po zmroku. Maciejka, szałwia, tytoń leśny i floksy również pięknie pachną pod koniec dnia, gdy siedzimy na tarasie przy podwieczorku.
I ostatnia rada - kwiaty i krzewy do zapachowego ogródka wybierajcie w sklepach ogrodniczych, gdy kwitną. Tylko tak przekonacie się, czy rzeczywiście pachną i czy ich woń wam odpowiada (wiele nowych odmian pięknie wygląda, ale nie wydziela aromatu).
Tekst: Joanna Halena
Fotografie: Anna Słomczyńska, Hugh Palmer/Redcover, Mak Agency/Flora Press, Ek Pictures