Karolina Polkowska i Bartłomiej Popławski prowadzą kulinarnego bloga Picante-Jalapeno. On gotuje, ona robi zdjęcia. Poznali się w technikum gastronomicznym. I choć na studia poszli już w innych kierunkach, miłość do jedzenia pozostała, a blog jest tego dowodem.
Placki drożdżowe z karmelizowanymi gruszkami (czas: 20 minut)
Weź: •2 szklanki mąki •szklankę mleka •4 łyżki masła •20 g drożdży •2 jajka •3 łyżki brązowego cukru •twardą gruszkę •ulubione lody
Drożdże i łyżeczkę cukru rozpuść w pół szklanki ciepłego mleka, dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka minut, żeby zaczyn podrósł. Mąkę przesiej do miski. Jajka utrzyj z cukrem. Roztop 3 łyżki masła i wystudź. Do mąki dodaj zaczyn, potem jaja z cukrem, resztę ciepłego mleka i rozpuszczone masło. Mieszaj ciasto drewnianą chochelką, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Przykryj ściereczką i zostaw na kilka minut do wyrośnięcia.
Z gruszki usuń gniazdo nasienne i pokrój na cząstki. Na patelni rozpuść łyżkę masła i smaż owoce na złoty kolor. Potem wsyp łyżkę cukru, dolej 1-2 łyżki wody, wymieszaj. Smaż placuszki i podawaj z gruszkami oraz kulką lodów.
Tekst i zdjęcia: Karolina Polkowska I Bartłomiej Popławski
picante-jalapeno.blogspot.com