Wygląda jak kwiat, a jest… kapustą. Jej największą ozdobą są nie płatki, lecz sztywne, twarde liście. Gdy robi się zimno i większość roślin zamiera, ona przeciwnie – pięknieje. Młode listki nabierają intensywnych kolorów, od białego, żółtego i różowego, po amarant i ciemny fiolet. Nie układają się w główki (te kapusty ich nie zawiązują), ale rosną dokoła, tworząc efektowne kędzierzawe kryzy. Zrobimy z nich zimowy bukiet lub dekoracyjną kompozycję.
Najpopularniejsze odmiany, ‘Pigeon’ i ‘Kioto’, tworzą szerokie płaskie rozety wysokie na 30 cm. Świetnie czują się na klombach i w donicach. Inne – ‘Crane’ czy ‘Osaka’ – wyrastają jak smukłe stożki. Jeśli będziemy obrywać ich dolne liście, na pędzie zostanie tylko kapuściana róża; można ją wstawić do wazonu.
Najprościej kapustki ułożyć na gąbce do ikebany i wstawić w cynowy cebrzyk. Z liści można zrobić wianek, jako forma posłuży kółko florystyczne, na którym przypniemy je szpilkami. Dłużej jednak postoją otulone wilgotnym mchem. Pasują do nich szyszki, rozchodniki, gałązki bluszczu. Dobrej zabawy!
Tekst: red.country
Zdjęcia: Gap Photos, Garden World Images, Flora Press, Shutterstock