Ciasto cytrynowe z marakują
weź na ciasto:
•5 jaj
•1 i ¼ szklanki cukru
•2 kopiaste szklanki mąki pszennej
•2 łyżki startej skórki cytrynowej
•cukier puder do oprószenia ciasta
na krem:
•2 jaja
•2 żółtka
•2/3 szklanki cukru pudru
•½ kostki masła
•100 ml pulpy z marakui
•2 łyżki soku z cytryny
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno, wsypując pod koniec cukier. Cały czas ubijając, dodaj żółtka i mąkę, a potem skórkę cytrynową. Mieszaj, aż składniki dobrze się połączą. Rozgrzej piekarnik do 170°C, dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Wylej masę do tortownicy o średnicy 24 cm i wyrównaj powierzchnię. Wstaw do piekarnika na mniej więcej 40 minut. Gdy ciasto ostygnie, delikatnie oddziel nożem boki od formy i przekrój biszkopt w poprzek. Przygotuj krem. Utrzyj jajka z żółtkami i cukrem, przelej masę do rondla i zagrzej na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Dodaj masło, pulpę z marakui i sok z cytryny. Mieszając, doprowadź do wrzenia. Gdy krem zgęstnieje, rozprowadź go na biszkopcie. Przykryj drugą połówką ciasta. Oprósz cukrem pudrem.
Placek migdałowo-pomarańczowy
weź na ciasto:
•4 pomarańcze
•szklankę cukru
•3 jaja
•szklankę mielonych migdałów
•½ szklanki mąki
•łyżeczkę proszku do pieczenia
•migdały w całości do dekoracji
•masło do smarowania formy
na lukier:
•¼ szklanki cukru pudru
•2 łyżki ciepłej wody
•łyżeczkę soku z cytryny
Rozgrzej piekarnik do 180°C i nasmaruj masłem formę o średnicy 24 cm. Dwie pomarańcze podziel na cząstki i wrzuć do garnka. Zalej wodą, zagotuj, zmniejsz ogień i duś przez 15 minut. Odcedź i posiekaj, usuwając pestki. Zmiksuj blenderem, dolewając odrobinę zimnej wody. W oddzielnym naczyniu utrzyj cukier z jajkami. Dodaj purée pomarańczowe, mielone migdały, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj i przelej masę do formy. Wstaw do piekarnika na godzinę. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia, zdejmując boczne ścianki formy. Przygotuj lukier, mieszając cukier puder z wodą i sokiem z cytryny, aż powstanie jednolita masa. Polej nim ciasto także po bokach i, zanim zastygnie, udekoruj całymi migdałami. Pozostałe pomarańcze pokrój w plasterki. Ułóż na wierzchu i odstaw, aż lukier zastygnie. Jeśli zostanie trochę pomarańczy, możesz zrobić deser z bitą śmietaną.
Zdjęcia: Stockfood/Free