W Hiszpanii, Izraelu, na Sycylii cytrusami pachną ulice. Macie ochotę na kulinarną podróż? Będziemy się zajadać pomarańczami, mandarynkami i grejpfrutami. Dobrze wam zrobią – wzmocnią odporność, poprawią humor i koncentrację.
Wiedzą o tym doskonale na lotnisku Łódź–Lublinek, gdzie specjalne pompy rozpylają pomarańczowy zapach. Wszystko po to, by pasażerowie czuli się odprężeni przed podróżą. Podobny relaks my też możemy sobie zafundować w domu – wystarczy wrzucić suche pomarańczowe skórki do ognia w kominku albo ułożyć obok zapalonej świecy. Jeśli natomiast użyjemy grejpfrutowych, limonkowych lub cytrynowych, poczujemy się rześko, jak po szklance lemoniady. Kto lubi raczyć się cytrusami, musi pamiętać, że wychładzają organizm - są więc idealne na lato, z kolei zimą trzeba łączyć je z rozgrzewającymi przyprawami, jak goździki, cynamon czy imbir.
na energetyczny początek dnia
Weź: •pomarańczę •cytrynę •białego grejpfruta •łyżkę miodu
Obierz owoce, ale nie usuwaj z nich białych części ani błonek, podziel na części. Zmiksuj wszystko w blenderze. Taki napój świetnie zastępuje śniadanie. Jeśli wolisz bardziej sycący, dodaj banana.
***
zupa cytrynowa
Weź: •litr domowego bulionu (warzywnego, drobiowego lub cielęcego) •1/4 szklanki ryżu długoziarnistego •cytrynę •jajko •łyżeczkę oregano •szczyptę soli morskiej
Ugotuj bulion, przecedź, dodaj ryż i gotuj go (ok. 15 min), od czasu do czasu mieszając. Zdejmij garnek z kuchenki, by zupa lekko przestygła. Wyszoruj cytrynę, zetnij ze skórki cienkie paseczki lub zetrzyj ją na tarce. Wyciśnij sok i połącz z roztrzepanym jajkiem. Ciągle mieszając, wlej do niezbyt gorącej zupy. Dodaj oregano i wolno podgrzewaj (bez gotowania). Udekoruj skórką z cytryny.
***
naleśniki Suzette
Weź na ciasto: •3/4 szklanki mąki •2 jajka •szklankę mleka •2 łyżki likieru pomarańczowego lub wody z kwiatu pomarańczy •4 łyżki wody •szczyptę soli •2 łyżki cukru pudru •2 łyżki roztopionego masła
Weź na sos: •6 łyżek masła •5 łyżek cukru pudru •sok i skórkę otartą z pomarańczy oraz z cytryny •2/3 szklanki soku pomarańczowego •6 łyżek likieru pomarańczowego •2 łyżki brandy
Do miski przesiej mąkę, dodaj roztrzepane jajka, sól i cukier. Mieszaj trzepaczką, dolewając mleko oraz wodę, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Dodaj 2 łyżki likieru (lub wody pomarańczowej), roztopione masło, wymieszaj i odstaw na pół godziny. Jeśli ciasto jest za gęste, dolej mleka lub wody. Naleśniki usmaż na patelni z nieprzywierającą powłoką, zwiń w rulon i owiń folią spożywczą. Na dużej patelni roztop na wolnym ogniu masło, mieszając, dodaj cukier, skórkę z pomarańczy i cytryny oraz wyciśnięty z nich sok, wlej 4 łyżki likieru i sok pomarańczowy. Naleśniki pojedynczo zanurzaj w sosie, składaj na pół i ponownie na pół. Wszystkie powinny być oblepione sosem i gorące. Przed podaniem w rondelku lekko podgrzej 2 łyżki likieru z 2 łyżkami brandy, polej alkoholem porcję naleśników i podpal.
***
wytrawna sałatka pomarańczowo-grejpfrutowa
Weź: •4 pomarańcze •2 czerwone grejpfruty •2 limonki •20 czarnych oliwek bez pestek •czerwoną cebulę •łyżeczkę oliwy •1/3 łyżeczki pieprzu cayenne •mielony kminek • sól i pieprz
Pomarańcze oraz grejpfruty sparz, obierz, podziel na cząstki i oczyść z białych skórek. Pokrój na większe kawałki. Obraną cebulę pokrój na cieniutkie plasterki, skrop oliwą. Na talerzu układaj warstwami: kawałki pomarańczy, grejpfrutów, krążki czerwonej cebuli i czarne oliwki. Każdą warstwę posyp szczyptą soli, pieprzu, kminku, skrop odrobiną oliwy. Ostatnią warstwę posyp pieprzem cayenne. Udekoruj plasterkami limonki, podawaj jako przystawkę. Sałatkę możesz wzbogacić, dodając do niej cząstki mandarynek, ciemne winogrona i pokrojoną w kostkę gruszkę. Jeśli nie chcesz, by w sałatce dominował ostry smak cebuli, zblanszuj ją po pokrojeniu, przelewając wrzątkiem na sitku. Wówczas cebula straci swój zapach, ale nie smak. (według: www.mojegotowanie.pl)
Clemencello
Weź: •5 klementynek •2 gwiazdki anyżu •laskę wanilii •duży kawałek kory cynamonowej •500 ml czystej wódki •1 i 1/3 szklanki cukru •szklankę wody
Klementynki dokładnie wyszoruj, dużymi płatami zdejmij skórki i ostrym nożem zetnij z nich białe warstwy. Do słoja wrzuć same skórki, anyż, korę cynamonu i przeciętą laskę wanilii. Zalej wódką, zamknij słój, odstaw na tydzień w chłodne miejsce. Codziennie wstrząśnij słojem. Po tygodniu rozpuść cukier w szklance wrzącej wody, aby uzyskać syrop, i zalej nim nalewkę. Odstaw na kolejny tydzień, codziennie potrząsając słojem. Dokładnie przefiltruj, zlej do karafki. Podawaj schłodzone. (według: www.katarzynabellingham.blogspot.com)
***
Cytryny w oliwie
Weź: •1 i 1/2 kg cytryn •3-4 łyżki grubej soli morskiej •kilka liści laurowych •łyżkę ziaren kolendry •oliwę extra vergine
Cytryny dokładnie umyj. Pokrój w ćwiartki. Włóż do dużej salaterki i posyp solą, mieszając rękami. Przykryj i odstaw na 24 godziny w chłodne miejsce. Wyjmij z salaterki, przełóż na sitko i odcedzaj przez 2 godziny. Potem osusz papierowym ręcznikiem. Włóż do słoików razem z liśćmi laurowymi i ziarnami kolendry. Zalej wszystko oliwą, zamknij słoiki. Odstaw na 2 tygodnie do ciemnego pomieszczenia. Takie cytryny to świetny dodatek do grillowanych i pieczonych mięs oraz ryb. Można je bardzo długo przechowywać, byle daleko od światła. (według Tessy Capponi-Borawskiej)
***
Śledzie z grejpfrutem
Weź: •5-6 płatów śledziowych •czerwonego grejpfruta •limonkę •kilka ziaren pieprzu •1/4 łyżeczki białej gorczycy •olej z winogron
Płaty śledziowe opłucz, osusz i po-krój. Obierz grejpfruta, oczyść z błonek, podziel na cząstki. Limonkę wyszoruj, pokrój ze skórką w cienkie plastry. W dużym słoju przekładaj śledzie cząstkami grejpfruta oraz plastrami limonki. Dodaj przyprawy, całkowicie zalej oliwą. Odstaw do lodówki na dobę.
***
Sałatka z owoców cytrusowych i cykorii
Weź: •2 mandarynki •czerwonego grejpfruta •pomarańczę •pół owocu granatu •3 cykorie •łyżkę soku z cytryny •łyżkę oleju z winogron •łyżeczkę miodu •garść posiekanych orzechów włoskich
Cytrusy obierz, usuń błonki, podziel na cząstki. Cykorię umyj, osusz, pokrój na grube paski, skrop sokiem z cytryny. Z granatu wyjmij ziarenka. Połącz wszystkie składniki, polej miodem rozprowadzonym w oliwie. Posyp posiekanymi orzechami.
***
Indyk w cytrynowej marynacie
Weź: •pierś z indyka •szklankę soku z cytryny •pół szklanki oliwy •2 duże pomarańcze •garść jasnych dużych rodzynek •po szczypcie świeżo zmielonego czarnego pieprzu i soli morskiej
Z soku cytrynowego, oliwy i przypraw zrób marynatę. W żaroodpornym naczyniu zalej nią umyte i osuszone mięso. Zostaw na noc. Upiecz w 180ºC razem z zalewą i rodzynkami, dodając pod koniec plastry lub cząstki pomarańczy obrane z białych błonek.
Tekst: Agata Teleżyńska, Katarzyna Sadłowska
Zdjęcia: Stockfood/Free