Mała i niepozorna cykoria ukrywa w sobie bogactwo witamin i smak, który ożywi każdą potrawę. Wspaniale smakuje w sałatce, zapiekance, zupie.
PRZEPISY Z CYKORIĄ:
Cykoria z sosem miodowym
weź: •8 cykorii •sól •½ szklanki oleju arachidowego•2-3 łyżki miodu gryczanego•ciemny sos sojowy do smaku•kiełki kapusty do posypania
Cykorie oczyść, wytnij głąby, ugotuj na parze. Olej arachidowy wymieszaj z miodem. Przypraw do smaku sporą ilością sosu sojowego. Ugotowane cykorie przełóż na talerze. Posyp solą i kiełkami. Podawaj z dodatkiem sosu miodowego.
***
Crostini z serem Camembert oraz sałatką z cykorii i jabłek
weź: •4 bułki typu ciabatta •8 okrągłych plastrów camemberta o grubości ok. ½ cm •1-2 jabłka •cykorię •pęczek kiełków rzodkiewki •2-3 łyżki orzeszków piniowych•2 łyżki oleju •3 łyżki octu jabłkowego•sól •świeżo zmielony pieprz •szczyptę cukru
Przekrój ciabatty na pół i ułóż na każdej części plaster sera. Rozgrzej piekarnik do 160°C i wstaw grzanki na 5–10 minut. W tym czasie umyj jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki. Umyj cykorię, osusz i pokrój w cienkie paski. Wymieszaj jabłko z cykorią i kiełkami. Polej sałatkę olejem i octem, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Wyjmij crostini z piekarnika i ułóż na każdej porcji sałatkę. Podawaj posypane orzeszkami piniowymi.
***
Guacamole na liściach cykorii
weź: •2-3 kolby cykorii •dojrzałe awokado •pół limonki lub cytryny•pomidor •cebulkę •ząbek czosnku •pół papryczki chili •sól, pieprz •2 łyżki oliwy •2 łyżki posiekanych listków kolendry
Obrane pomidory oczyść z pestek i pokrój w kosteczkę. Cebulę posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Papryczkę chili oczyść, pokrój w niewielką kostkę. Awo-kado przetnij na pół, wyjmij pestkę, wydrąż miąższ. Natychmiast skrop go sokiem z limonki (żeby nie ściemniał) i drobno pokrój. Wszystkie przygotowane składniki wymieszaj z kolendrą (świeżą kolendrę możesz zastąpić pietruszką, choć to już nie będzie to samo). Przypraw solą i pieprzem. Polej oliwą, wymieszaj. Cykorie oczyść, podziel na pojedyncze liście. Napełnij je guacamole.
Sałatka owocowa z cykorią i kurczakiem
weź: •4 filety z piersi kurczaka •2 ząbki czosnku •sól •pieprz •mielone curry •olej do smażenia •2 kolby czerwonej cykorii •3 gruszki •3 duże pomarańcze •sok z połowy cytryny •szczyptę cukru •świeże zioła do dekoracji
Filety opłucz, osusz, natrzyj solą i pieprzem. Następnie posmaruj czosnkiem przeciśniętym przez praskę i oprósz curry. Odłóż na 30 minut. Potem usmaż mięso na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Zdejmij z patelni. Cykorie mocz 15 minut w zimnej wodzie, następnie oczyść, wytnij głąby, a liście potnij na kawałki. Pomarańcze obierz, usuń białą wewnętrzną warstwę. Z miąższu powycinaj cienkie cząstki. Gruszki oczyść z gniazd nasiennych, miąższ pokrój w kostkę. Natychmiast skrop sokiem z cytryny. Wymieszaj z pomarańczami i cykorią. Przypraw do smaku szczyptą cukru. Sałatkę rozłóż na talerzach. Filety pokrój w plasterki. Ułóż na sałatce. Posyp świeżymi ziołami.
***
Filet mignon z duszoną cykorią i makaronem
weź: •700 g polędwicy wołowej •sól •świeżo zmielony pieprz •1-2 czerwone cebule•ząbek czosnku•łyżkę koncentratu pomidorowego •3-4 łyżki masła•½ łyżeczki mąki kukurydzianej•¼ szklanki czerwonego wytrawnego wina •1 i ½ szklanki wywaru mięsnego •łyżeczkę mieszanki słodkich i pikantnych przypraw (np. pieprzu, chili, cynamonu, papryki, ziela angielskiego)•2 łyżki oleju do smażenia•4 duże cykorie •300 g makaronu•natkę pietruszki do dekoracji
Czosnek i cebule obierz i drobno posiekaj. W garnku rozpuść łyżkę masła i zeszklij na nim cebulę z czosnkiem. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, mieszankę przypraw, wino i wywar mięsny. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i duś pod przykryciem ok. 10 minut. Na koniec powstały sos przecedź przez sito do oddzielnego naczynia i wymieszaj z mąką kukurydzianą, tak by powstał gładki sos bez grudek. Następnie rozgrzej piekarnik do temperatury 50°C. Polędwicę wołową umyj, osusz papierowym ręcznikiem i natrzyj ze wszystkich stron pieprzem i solą. Pokrój mięso na mniejsze części, o grubości 3–4 cm. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Obsmaż filety z każdej strony, a następnie zawiń w folię alumi-niową i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 10–12 minut. W tym czasie ugotuj makaron w osolonej wodzie, aż będzie al dente (na półtwardo). Umyj cykorie, sparz we wrzątku, a następnie opłucz pod zimną wodą. Rozpuść pozostałe masło na patelni i usmaż osuszone cykorie, doprawiając je do smaku solą i pieprzem. Ciepłe filety ułóż na talerzach z usmażoną cykorią i makaronem. Całość polej przygotowanym wcześniej sosem i udekoruj natką pietruszki.
***
Kuleczki brokułowe z cykorią
weź: •brokuł •2 ząbki czosnku •2 jajka na twardo •4 łyżki tartej bułki •10 dag żółtego sera •sól •pieprz •olej do smażenia•4 kolby cykorii
Brokuły oczyść i ugotuj na półtwardo w lekko posolonej wodzie. Odcedź i odłóż do wystudzenia. W tym czasie obierz jajka i drobno je posiekaj. Ser zetrzyj na tarce o dużych otworach. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Zimne brokuły zmiksuj na gładko. Dodaj ser i jajka. Przypraw solą, pieprzem oraz czosnkiem. Dokładnie wymieszaj. Z masy formuj kulki wielkości włoskiego orzecha. Obtaczaj je w tartej bułce i smaż w mocno rozgrzanym głębokim oleju. Cykorie oczyść, wytnij głąby. Liście potnij na duże kawałki. Podawaj jako dodatek do kulek.
Cykoria z szynką, zapiekana w sosie pomarańczowym
weź: •4 duże cykorie •2-3 łyżki masła •cebulę •100 g gotowanej szynki •½ szklanki bulionu warzywnego •pomarańczę •sól •świeżo zmielony pieprz•4 łyżki creme fraiche gęstej (tę tłustą śmietanę do sosów, zup czy deserów możesz przygotować sama: wymieszaj ze sobą słodką śmietankę 36% i 12% w stosunku 2 : 1, podgrzej do ok. 60ºC i schłodź) •natkę pietruszki
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Oberwij liście cykorii, usuwając stwardniałe szypułki. Wysmaruj masłem żaroodporne naczynie i ułóż w nim obok siebie liście cykorii. Obierz cebulę i drobno posiekaj. Pokrój szynkę w drobną kostkę. Cykorię posyp cebulą i szynką. Umyj pomarańczę i obierz ją bardzo cienko. Rozpuść masło w rondlu, zdejmij z ognia, po czym wymieszaj z bulionem oraz sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Do-praw solą i pieprzem, a następnie zalej sosem cykorię. Tak przygotowane danie wstaw do piekarnika na 15 minut. Po upływie tego czasu wyłóż na wierzch creme fraiche i pokrojoną w cienkie paski skórkę pomarańczową. Wstaw ponownie do piekarnika na 5–10 minut. Gotową zapiekankę podawaj udekorowaną natką pietruszki.
***
Sałatka z cykorii na ciepło
weź: •4 dość zwarte kolby cykorii •2 dag masła •sól •biały pieprz •2 duże pomarańcze •10 dag rodzynek • garść orzechów włoskich •20 dag sera pleśniowego (roquefort)
Cykorie oczyść, wytnij głąby, kolby przekrój wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzej masło, ułóż cykorie rozcięciem do dołu i smaż ok. 20 minut, aż będą lekko rumiane. W tym czasie kilka razy je obróć. Oprósz solą i pieprzem. Obierz pomarańcze, usuń białą skórkę, a miąższ pokrój w plasterki. Ułóż je na półmisku, tak aby lekko zachodziły na siebie. Na tym ułóż cykorie. Posyp rodzynkami i posiekanymi orzechami oraz pokruszonym pleśniowym serem.
***
Sałatka z cykorii, selera, sera Roquefort, jabłek i orzechów
weź: •2 łodygi selera naciowego•2 jabłka •2 łyżki soku z cytryny•8 małych cykorii •8 łodyżek szczypiorku •garść orzechów włoskich, łuskanych •200 g sera roquefort •łyżkę oliwy z oliwek•grubo zmielony pieprz
Umyj łodygi selera naciowego, osusz i pokrój w poprzek w cienkie plastry. Umyj jabłka, przekrój, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki. Skrop łyżką soku z cytryny. Umyj cykorie, osusz i rozłóż na talerzach. Umyj szczypiorek, osusz i drobno posiekaj. Posiekaj orzechy, a ser pokrusz na mniejsze kawałki. Rozłóż na cykorii plasterki jabłka, seler, orzechy i ser. Na koniec posyp szczypiorkiem i pieprzem. Przed po-daniem skrop sałatkę oliwą i pozostałym sokiem z cytryny.
***
Sałatka z cykorią, boczkiem i gruszkami
weź: •4 cykorie •garść rukoli •kilka liści radicchio •2 gruszki •2 łyżki posiekanych orzechów włoskich •8 plastrów boczku •sól •świeżo zmielony pieprz •4 łyżki octu jabłkowego •łyżkę soku z cytryny •2 łyżki oleju z pestek winogron •2 łyżki oleju słonecznikowego•łyżeczkę miodu
Cykorie umyj, osusz i oberwij liście, usuwając stwardniałe szypułki. Umyj i osusz rukolę. Umyj liście radicchio, osusz i podziel na mniejsze kawałki. Umyte gruszki przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki. Wymieszaj wszystkie składniki, rozłóż na talerze i posyp orzechami. Smaż boczek na rozgrzanej patelni, aż się zrumieni. Wymieszaj ocet jabłkowy z sokiem z cytryny, olejem z pestek winogron, olejem słonecznikowym oraz miodem. Dopraw solą i pieprzem, powstałym sosem polej sałatkę. Na koniec dodaj plasterki boczku.
***
Zupa z pora i cykorii
weź: •pora •cykorię •2 kromki żytniego chleba (po 40 g)•2 ząbki czosnku •2 łyżki masła•łyżkę mąki •szklankę mleka•2 szklanki bulionu warzywnego•sól •gałkę muszkatołową•biały pieprz •łyżeczkę kminku
Umyj pora i cykorię. Odkrój twardą końcówkę pora, resztę pokrój w cienkie pierścienie do dwóch trzecich długości. Cykorię posiekaj w cienkie paski, usuwając twardą szypułkę. Pokrój chleb w kostkę. Obierz czosnek i drobno posiekaj. Rozpuść łyżkę masła w garnku, dodaj czosnek, cykorię i pora. Smaż ok. 5 minut na małym ogniu, często mieszając. Dodaj mąkę, mleko i bulion. Zamieszaj wszystko dokładnie, dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i kminkiem. Zagotuj, zmniejsz ogień i duś na wolnym ogniu ok. 10 minut. W tym czasie rozpuść na patelni pozostałe masło i wrzuć kostki chleba. Smaż, często mieszając, aż grzanki zaczną się rumienić. Gotową zupę podaj posypaną ciepłymi grzankami.
Tekst: Monika Piasecka
Fotografie: Stockfood/Free