Pogoda nie rozpieszcza, więc może czas na krótki wypad do ciepłych krajów? Jeśli jednak – obojętnie z jakich powodów – nie możesz pozwolić sobie na taki luksus, wypróbuj nasze rozweselające menu. Kolorowe, aromatyczne i bardzo smakowite, poprawi twój nastrój niemal tak skutecznie jak wczasy w Egipcie.
Potrawy pachnące imbirem i cynamonem podniosą temperaturę ciała i rozgrzeją umysł. Sprawią, że krew zacznie krążyć szybciej i wkrótce poczujesz ożywczy przypływ energii. Chili, kardamon, kurkuma oczyszczą dodatkowo krew i wzmocnią układ odpornościowy do walki z wirusami wiosennych choróbsk. Klasyczne kulinarne „wymiatacze” paskudnego nastroju, czyli kakao, czekoladę, miód i mleko znały przecież już nasze babcie: kubek gorącego mleka z miodem i łyżeczką masła to sprawdzone ludowe lekarstwo na smutki i smuteczki. Jeśli do tego napoju dodasz jeszcze laskę prawdziwej wanilii, jej smak i aromat przypomną beztroskie dzieciństwo i sprawią, że poczujesz się wręcz komfortowo.
A co powiesz na kawałek czekolady? Niewiele z nas potrafi się jej oprzeć. I nie próbujmy nawet, bo właśnie teraz możemy ją jeść niemal bezkarnie, bez wyrzutów sumienia. W zimowej diecie jest bowiem lekiem zalecanym na poprawę nastroju. Pod jednym wszakże warunkiem – powinna być to prawdziwa gorzka czekolada z minimum 65% miazgi kakaowej. Taki smakołyk zwiększa wydzielanie endorfin, czyli hormonów szczęścia, i serotoniny, która przeciwdziała depresji. A więc do dzieła: oto menu, które przegoni najbardziej dotkliwego sezonowego bluesa!
MARCHEWKA Z IMBIREM
weź: •kilka delikatnych (najlepiej młodych) marchewek •kilka plasterków świeżego imbiru •szczyptę kardamonu •szczyptę kurkumy •szczyptę cynamonu •sos sojowy •1–2 łyżki masła •trochę soku z cytryny do smaku
Pokrojone wzdłuż lub w talarki marchewki wrzuć na rozgrzany olej (młode marchewki możesz wrzucić w całości). Dodaj przy-prawy. Duś pod przykryciem, aż marchew już nie będzie twarda, ale jeszcze chrupiąca. Na koniec dodaj masło – to sprawi, że sos będzie aksamitny, a potrawa zyska smakowity aromat. Podawaj jako dodatek do dania głównego albo pikantną przekąskę. P.S. Pyszna jest też marchewka z czosnkiem i miodem!
***
GRUSZKI W CZEKOLADZIE
weź: •5 gruszek •1,5 szklanki wody •½ szklanki cukru trzcinowego •½ łyżeczki kardamonu •konfiturę z żurawiny •tabliczkę gorzkiej czekolady •3 łyżki słodkiej śmietanki (30%) •szczyptę soli •szczyptę chili •2 łyżeczki soku z cytryny •łyżkę startej skórki z pomarańczy
Do wrzącej wody wrzuć kardamon i cukier. Dodaj obrane i pokrojone wzdłuż (bez gniazd nasiennych) gruszki. Obgotuj przez 2 minuty, wyjmij z garnka i odstaw do ostu-dzenia. Do zagłębień włóż po łyżeczce konfitury z żurawiny i ułóż gruszki na półmisku. Teraz przygotuj sos: do rondelka wrzuć pokruszoną tabliczkę czekolady, dodaj śmietankę, skórkę pomarańczową, chili i sól oraz sok z cytryny. Składniki podgrzej na małym ogniu, mieszając, aż utworzy się gęsty sos. Gorącym sosem czekoladowym polej gruszki. Podawaj, zanim wystygnie.
***
KAKAO Z CHILI I POMARAŃCZĄ
weź: •½ litra wrzątku •filiżankę mleka sojowego albo koziego •laskę wanilii •szczyptę cynamonu •szczyptę chili •odrobinę soli •łyżeczkę startej skórki z pomarańczy •2 łyżki kakao
Mleko zagotuj z przyprawami. Po 2 minutach dodaj kakao. Odczekaj chwilę i zestaw z ognia, przelej do filiżanki i ewentualnie dosłodź miodem. To niezawodny i pyszny napój na chandrę!
KULKI BAKALIOWE
weź: •paczkę (½ kg) płatków owsianych błyskawicznych •łyżeczkę kardamonu •½ łyżeczki chili •sporą szczyptę soli •3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej •sok z połowy cytryny •2 łyżki kakao •szczyptę kurkumy •około ½ szklanki wrzątku •½ szklanki cukru trzcinowego z melasą albo miodu •kostkę masła •wiórki kokosowe
Masło rozpuść w garnku. Dodaj wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Po przestygnięciu ulep z masy niewielkie kulki. Możesz je obtoczyć w wiórkach kokosowych. Ułóż na blasze i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180ºC. Poczekaj, aż się zrumienią. Pyszne owsiane ciasteczka są gotowe!
***
BANANY W CIEŚCIE RAFAELLO
weź: •6 bananów; na ciasto: •¾ szklanki pszennej razowej mąki •½ łyżeczki kurkumy •małe opakowanie śmietany 18% •½ szklanki wiórków kokosowych •½ łyżeczki cynamonu •½ łyżeczki kardamonu •szczyptę soli
Połącz wszystkie składniki, tak by ciasto miało konsystencję rzadkiego twarogu – jeśli będzie zbyt gęste, dolej odrobinę zimnej wody. Banany obierz, pokrój wzdłuż na pół. Obtocz je w cieście i wrzucaj po kolei na rozgrzany głęboki olej. Powinny się smażyć do momentu, aż pokryją się złotą skorupką. Gotowe wyłóż na talerze, osącz z tłuszczu. Polej rozpuszczoną gorzką czekoladą.
***
POR Z ORZECHAMI
weź: •garść orzechów włoskich •2 małe pory lub jeden duży •olej ryżowy lub z pestek winogron •szczyptę bazylii •szczyptę tymianku •pieprz i sól •łyżkę masła
Orzechy wrzuć na gorącą patelnię, upraż szybko, aby się nie przypaliły. Skrop olejem. Dodaj pokrojone w plastry pory, bazylię i tymianek. Dopraw solą i pieprzem. Podlej niewielką ilością wody i duś pod przykryciem. Na koniec dodaj masło.
***
IMBIROWE KREWETKI
weź: •80 g obranych krewetek •ok. 3 cm korzenia imbiru •marchewkę •biały grejpfrut •limonkę •½ czerwonej cebuli •½ pęczka kolendry •olej do smażenia
Krewetki, skropione sokiem z limonki, wymieszaj z obranym i startym imbirem i wrzuć na rozgrzany olej. Smaż 3–4 minuty, często podrzucając; odstaw, by ostygły. Obraną marchewkę pokrój w wąskie paski, wrzuć na minutę na wrzątek, przelej zimną wodą. Obierz grejpfruta i pokrój na cienkie plastry. 1–2 plastry ułóż na dnie pucharka, wstaw do lodówki na 15 minut. U łóż na grejpfrucie po kilka krewetek, posyp je pokrojoną drobniutko cebulą, paskami marchewki i listkami kolendry.
Tekst: Liliana Prążek
Fotografie: Stockfood/Free
Przepisy pochodzą z książki Ewy Dobek „5 przemian w kuchni i w życiu”, wyd. Feeria