Dziś gotuje nasz redakcyjny kolega, Stach Gieżyński, z wykształcenia filolog angielski, z zawodu tłumacz i dziennikarz, z zamiłowania kucharz i podróżnik.
Nie jestem kucharzem. To chyba najlepszy początek. Jestem facetem, który gotuje. Sprawia mi to przyjemność, wycisza. W kuchni nie zachowuję się jak profesjonalista. Składniki mierzę szklankami i garściami, nie trzymam się przepisów, bałaganię, popijam wino, a nawet – o zgrozo – oblizuję łyżki. Improwizuję – na ogół z dobrym skutkiem. Cenię wyraziste smaki, dlatego lubię kuchnie azjatyckie – chińską, tajską, indyjską.
Gotuję chyba dlatego, że przez parę lat życia w studenckiej „komunie” z przyjaciółmi żywiłem się przede wszystkim kaszą gryczaną i ryżem z cebulą, nie z biedy, ale z przekonania, że pieniądze lepiej wydać na piwo i inne rozrywki. Teraz folguję sobie za tamte lata, pichcąc to, na co akurat mam ochotę. Tym razem – wiosennie.
Jacek Nieżychowski w „Kuchni ziemiańskiej” słusznie zauważa, że najważniejszą cechą dawnego gotowania było bezwzględne przestrzeganie pór roku i jedzenie tego, co akurat młode i świeże. Dziś wszystko się pomieszało i mało kto pamięta, kiedy co kwitnie czy owocuje. Może dlatego, że prawdziwych ziemian dziś już nie ma. Ale tradycję warto kontynuować. Najlepiej by było skoczyć gdzieś za miasto i narwać świeżego szczawiu, młodych pokrzyw i mlecza. Potem zrobić sałatki albo zupy. Jeśli nie mamy czasu, szorujemy do warzywniaka. I zamiast topić Marzannę, wsadzamy wiosnę do garnka. Zapraszam na jagnięcinę z mniszkiem i przystawkami.
Przystawka
Pieczone buraczki z kozim serem
Weź: •5 buraków •opakowanie koziego twarożku •pół pęczka szczypiorku •3 łyżki octu balsamicznego •sól i pieprz do smaku •3 łyżki oliwy z oliwek •kilka orzechów
Buraczki ugotuj, obierz, pokrój w plastry. Wymieszaj oliwę z octem balsamicznym, posmaruj buraczki i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 20 minut. Szczypiorek posiekaj, wymieszaj z twarożkiem, dopraw. Na kilka plasterków buraków nakładaj mieszankę, dołóż po połówce orzecha i posyp czarnym pieprzem.
zupa z cukinii i czosnku
Weź: •2 cukinie •2 główki czosnku •1 ziemniak •3 łyżki oliwy z oliwek •3 szklanki bulionu z kury lub warzywnego •sól i pieprz do smaku •listki swieżej bazylii
Cukinie pokrój w kostkę, czosnek grubo posiekaj, ziemniak pokrój w plasterki. Rozgrzej na patelni oliwę, wrzuć ziemniak, smaż 5 minut, dodaj cukinie i czosnek. Smaż jeszcze 7 minut, aż się zrumienią. Zostaw 3 łyżki usmażonej cukinii, resztę wrzuć do miksera. Wlej bulion, zmiksuj na gładko. Podgrzej w garnku, dopraw solą i pieprzem. Podawaj z kawałkami usmażonej cukinii i grzankami. Posyp listkami bazylii. By zupa była bardziej wykwintna, dodaj już po zdjęciu z ognia kubek śmietany 22%. Uwaga! Gorącą zupę należy powoli wlewać do śmietany – nie odwrotnie, gdyż inaczej śmietana się zetnie.
Pieczyste
Kotleciki jagnięce z sosem paprykowym
Weź: •2 kotlety jagnięce z kostką na osobę •gałązkę rozmarynu •4 łyżki oliwy z oliwek •2 czerwone papryki •1 cebulę •1 ząbek czosnku •sól i pieprz do smaku
Kotleciki natrzyj oliwą, posyp igiełkami rozmarynu i odstaw na pół godziny. Papryki upiecz w piekarniku, aż skórka stanie się czarna. Wrzuć do dużego słoika, zakręć i zostaw do przestygnięcia. Zdejmij skórkę, miąższ wrzuć do miksera. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj. Przesmaż 2 minuty na łyżce oliwy, wrzuć do miksera. Dolej 5 łyżek wody i zmiksuj wszystko na gładki sos. Podgrzej. Rozgrzej patelnię, smaż kotleciki przez 3 minuty z każdej strony (mięso powinno być lekko różowe w środku). Podawaj z sosem i chlebem lub kuskusem, sałatką i bakłażanem z grilla.
Sałatka z rukoli i mniszka lekarskiego
Weź: •3 garści młodych liści mniszka lekarskiego, ewentualnie rukoli •nieduży kawałek wędzonego boczku •5 łyżek oliwy z oliwek •2 ząbki czosnku •1 łyżkę octu z białego wina •sól i pieprz
Mniszek umyj i osusz. Boczek pokrój na małe kawałki, usmaż na chrupko na łyżce oliwy. Roztarty czosnek wymieszaj z octem, resztą oliwy, solą i pieprzem. Wrzuć boczek do salaterki, dodaj zieleninę, wymieszaj, polej sosem.
Bakłażan i cukinia z rusztu
Weź: •bakłażan •cukinię •oliwę i sól
Bakłażan pokrój na poprzeczne plastry, cukinię na plastry wzdłuż. Posyp solą i zostaw na pół godziny. Bakłażan puści gorzkawy sok. Usuń sól, warzywa skrop oliwą i piecz na rozgrzanym ruszcie z obu stron.
Deser
Mascarpone z malinami
Weź: •opakowanie serka mascarpone •garść malin •garść świeżej mięty
Serek wyłóż na talerzyki. Posyp malinami i udekoruj podartą na kawałki miętą. Mascarpone można zastąpić wiejskim serkiem zmieszanym z łyżeczką miodu.
Tekst: Stanisław Gieżyński
Stylizacja: Barbara Dereń-Marzec
Fotografie: Rafał Lipskinr