Makowe desery to czysta magia. Podaj je gościom, a zaniemówią z zachwytu. Na chwilę zrobi się cicho, jak makiem zasiał…
Makowe ciasto z bakaliami
Weź: •kostkę masła •szklankę cukru •3 jajka •pół szklanki maku •1½ szklanki mąki •½ łyżeczki sody oczyszczonej •½ łyżeczki aromatu pomarańczowego •szklankę bakalii •łyżkę masła •bułkę tartą •2 białka •szklankę cukru pudru •wiórki czekoladowe
Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Mieszaj i dodawaj stopniowo jajka. Mak upraż na patelni. Wymieszaj mąkę z sodą, wsyp do masy z cukrem, wrzuć mak, dodaj aromat pomarańczowy i bakalie. Wlej do prostokątnej formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piecz
około 50 minut w 180°C. Wyjmij i ostudź na kratce. Białka ubij z cukrem pudrem, posmaruj ciasto i udekoruj wiórkami czekolady. Odstaw, żeby zastygł lukier.
Rogaliki z makiem i jabłkiem
Weź: •120 g świeżych drożdży •2 szklanki mleka 1,5 proc. •½ szklanki cukru •1½ szklanki mąki •szczyptę soli •jajko •½ kostki masła •¾ szklanki maku •2 jabłka •sok z połówki cytryny •cukier puder
Drożdże rozpuść w pół szklanki ciepłego mleka, dodaj łyżeczkę cukru. Odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut. Mąkę przesiej, zrób dołek i dodaj połowę cukru, szczyptę soli, jajko, drożdże i ²⁄³ masła. Wyrób ciasto i odstaw, żeby wyrosło. Ugotuj mak w pozostałym mleku, odcedź, utrzyj z resztą cukru i masła. Jabłka pokrój w kostkę i skrop cytryną. Ciasto rozwałkuj, wytnij kwadraty 10 x 10 cm, przetnij tak, by powstały dwa trójkąty. Na każdym rozsmaruj masę makową i ułóż cząstki jabłek, zwiń. Piecz pół godziny w 170°C.
Tekst i zdjęcia: Stockfood/Free