Gulasz myśliwski według przepisu Sylwestra Lisa, szefa kuchni Hotelu Bukovina.
Weź: •200 g fasoli Piękny Jaś z Doliny Dunajca •łyżkę masła •szczyptę cząbru •sól •6-8 suszonych grzybów •dużą cebulę •100 g wędzonego boczku •150 g kiełbasy jałowcowej •2-3 ogórki konserwowe •małą puszkę koncentratu pomidorowego •3 łyżki śmietany •½ łyżeczki ostrej papryki •2 łyżki posiekanego koperku
1. Umytą fasolę zalej przegotowaną wodą i zostaw na noc. Następnego dnia odcedź, zalej świeżą przegotowaną wodą, ugotuj z łyżką masła i cząbrem, odparuj, zostawiając odrobinę płynu.
2. Ugotuj grzyby, odcedź (zostaw wywar), pokrój w paski, a cebulę i boczek – w kostkę. Na boczku zrumień cebulę, dodaj pokrojoną w cienkie plasterki kiełbasę i chwilę smaż razem, mieszając.
3. Połącz z fasolą i ogórkami konserwowymi pokrojonymi w kostkęi grzybami, zalej wywarem, zamieszaj i chwilę duś. Połącz śmietanę z przecierem pomidorowym, wlej do fasoli i wymieszaj. Gulasz podawaj z pieczywem, posypany koperkiem.
Więcej na stronie www.trzyznakismaku.pl
Opracowanie: Joanna Halena
Zdjęcia: ARR