Przyleciały, zakręciły, zafurkotały ptaki po zimowym ogrodzie. Już zbierają się na świąteczne plotki przy plasterku suszonego jabłka i garstce orzechów.
Babeczki z orzechami
kostka smalcu •orzechy i płatki owsiane •foremki do babeczek•kolorowa wstążka•miękki drut i cążki
Smalec topimy w rondelku. Nie musi być płynny. Wystarczy, że będzie na tyle miękki, by można go było dokładnie połączyć z ziarnem i orzechami. Tak przygotowaną masę przekładamy do blaszek i czekamy, aż zastygnie. Ostrożnie wyjmujemy z foremek gotowe „ciasteczka” i w każde wkładamy wykonaną z drutu pętelkę, przez którą przewlekamy wstążkę. Babeczki możemy zawiesić na karmniku lub gałęzi.
***
Serca i obwarzanki
kostka smalcu •mieszanka ziaren i suszonych owoców •różne foremki do ciasteczek
Dno każdej z foremek wysypujemy innym ziarnem. Tak przygotowane blaszki napełniamy wcześniej przyrządzoną masą z topionego smalcu i nasion. Po zastygnięciu gotowe danie delikatnie wyjmujemy z foremki i układamy w karmniku lub wieszamy na drzewie.
***
Smakowite kubeczki
kostka smalcu •różne rodzaje ziaren i owoców •gałązka •kolorowy kordonek •kawałek prostego drutu •ostre narzędzie, np. szydło •kolorowe jednorazowe kubeczki
Kubeczki napełniamy masą ze smalcu i nasion. Robimy dziurkę w dnie każdego i przewlekamy przez całą jego zawartość drut z kordonkiem. W ten sposób otrzymujemy pętelkę do zawieszania. Na dole odcinamy około 15–20-centymetrową nitkę, do której przywiązujemy gałązki, tak by ptaki miały gdzie przysiąść w czasie ucztowania.
Tekst: Patrycja Sapiełkin
Fotografie: Flora Press