Jak zimują zioła?
Które zioła przetrwają polską zimę, które trzeba przenieść do domu, a które są jednoroczne?
Mrozu nie boją się: mięta, lebiodka (oregano), macierzanka, melisa, lubczyk i estragon. Co roku wiosną odrastają z korzeni.
Znacznie wrażliwsze są śródziemnomorskie krzewinki, którym dolne pędy drewnieją, jak hyzop, tymianek, szałwia czy lawenda. Te, jeśli nie rosną w zacisznym, osłoniętym od wiatru miejscu, warto otulić agrowłókniną lub przykryć jedliną.
Jeżeli jednak częściowo przemarzną, nie martwcie się. I tak trzeba je w marcu mocno przyciąć, żeby wypuściły dorodne pędy.
Uwaga! Ziół nie przycinamy jesienią.
Nie przezimuje w ogrodzie rozmaryn. Wytrzymuje spadek temperatury do kilku stopni poniżej zera, ale nie silne mrozy. Wykopujemy go więc i przesadzamy do doniczki. Zapewniamy mu widne, chłodne miejsce (8-10°C), od czasu do czasu podlewamy i nie nawozimy.
Bazylię i kolendrę co roku trzeba wysiewać lub kupować nowe sadzonki.
red.
Fotografia: Gap Photos/Medium