Jak zimują zioła?

Które zioła przetrwają polską zimę, które trzeba przenieść do domu, a które są jednoroczne?

Mrozu nie boją się: mięta, lebiodka (oregano), macierzanka, melisa, lubczyk i estragon. Co roku wiosną odrastają z korzeni.

Znacznie wrażliwsze są śródziemnomorskie krzewinki, którym dolne pędy drewnieją, jak hyzop, tymianek, szałwia czy lawenda. Te, jeśli nie rosną w zacisznym, osłoniętym od wiatru miejscu, warto otulić agrowłókniną lub przykryć jedliną.

Jeżeli jednak częściowo przemarzną, nie martwcie się. I tak trzeba je w marcu mocno przyciąć, żeby wypuściły dorodne pędy.

reklama


Uwaga! Ziół nie przycinamy jesienią.

Nie przezimuje w ogrodzie rozmaryn. Wytrzymuje spadek temperatury do kilku stopni poniżej zera, ale nie silne mrozy. Wykopujemy go więc i przesadzamy do doniczki. Zapewniamy mu widne, chłodne miejsce (8-10°C), od czasu do czasu podlewamy i nie nawozimy.

Bazylię i kolendrę co roku trzeba wysiewać lub kupować nowe sadzonki.

red.
Fotografia: Gap Photos/Medium

Zobacz również