Szyszkojagoda. Tak nazywa się owoc jałowca – ciemna, lekko błyszcząca kuleczka o charakterystycznym dymnym zapachu i wielu właściwościach.

Jałowiec kojarzy się z kuchnią – niektórzy zarzekają się, że nie ma nic lepszego od kiełbasy wędzonej w jego dymie. Znany jest również z właściwości przeciwbakteryjnych. To dlatego szyszkojagody znajdziecie w mieszankach do konserwowania mięsa.

W niewielkich ilościach zwiększają wydzielanie żółci, a także poprawiają trawienie (szczególnie tłustych potraw), ale przedawkowane mogą uszkadzać nerki. Z tego powodu w zielarstwie nie stosuje się ich samodzielnie, a raczej jako składnik mieszanek.

Poza kuchnią możemy jałowiec wykorzystać na przykład do przyrządzenia maści pomocnej zwłaszcza przy nerwobólach albo do kąpieli odkażającej stopy – cudownej po całym dniu chodzenia w nieprzewiewnych butach. Pomaga walczyć z grzybicą.

reklama


A jeśli macie skłonności do pocenia się stóp, dodajcie do niej garść suszonej szałwii lub szklankę suszonych kwiatów wrzosu.

Jałowcowa kąpiel do stóp

Weź:
• pół szklanki szyszkojagód jałowca  
• garść suszonej szałwii
• szklankę soli kamiennej lub morskiej
• litr wody
• ewentualnie do 15 kropli olejku eterycznego (tymiankowego lub z oregano)

Jałowiec gotuj pod przykryciem 5 minut. Dodaj szałwię, sól (mieszaj, aż się rozpuści) i zostaw na 20 minut. Użyj od razu lub przecedź i przechowuj w chłodnym miejscu do tygodnia. Aby przygotować kąpiel, wlej wywar i olejki do miski z ciepłą wodą (40-50ºC) i wymieszaj. Mocz nogi 15 minut, po czym wytrzyj do sucha.  


Klaudyna Hebda, miłośniczka ziół i autorka bloga klaudynahebda.pl 
fot. shutterstock 

Zobacz również