Czarna marchew
Kolorowa marchew coraz częściej gości w sklepach i na straganach. Pięknie wygląda i smakuje. Może by tak samemu ją wyhodować?
Do niedawna najczęściej spotykaliśmy ją na etykietkach – jako naturalny koncentrat dodawany do soków dla podkręcenia ich koloru. Ale purpurowe korzenie coraz częściej występują na blogach i w programach kulinarnych, a to za sprawą mody na stare odmiany warzyw.
Czarna marchew jest znana od bardzo dawna. Pomarańczowa odmiana ją później zdetronizowała, ale to w tej ciemnej znajdziemy więcej witamin i pożytecznych dla zdrowia barwników.
Kiedy siać czarną marchew?
Na letni i jesienny zbiór wysiewamy marchew od połowy kwietnia, a na zimowe zapasy – w maju i czerwcu.
Najpopularniejsze odmiany to średniowczesna ‘Purple Haze’ i średniopóźna ‘Deep Purple’ – obie dwukolorowe, o ciemnofioletowym miąższu i pomarańczowym rdzeniu.
Jak pielęgnować czarną marchew?
Żeby korzenie urosły długie, proste i kształtne, przekopmy grządki na głębokość dwóch szpadli, oczyśćmy z kamieni i rozbijmy bryły ziemi. Marchewki nie napotkają przeszkód i nie będą miały powodów, by się rozwidlać.
Kiedy zrywać czarną marchew?
Pierwsze można podkradać z grządek już w czerwcu. Najlepiej wyrywać te, które rosną zbyt gęsto, tak żeby między pozostałymi były pięcio-centymetrowe odstępy. Te, które pozostaną w ziemi, do jesieni podwoją rozmiary.
Jak smakuje czarna marchew?
Jest bardziej chrupka, ale mniej słodka od pomarańczowej kuzynki. Po ugotowaniu czy upieczeniu zmienia kolor na brudnoszary.
Najlepiej chrupać ją na surowo i łączyć ze słodkimi owocami.
fot. shutterstock