Warzywa i owoce sezonowe to bogactwo witamin oraz składników, których potrzebuje nasz organizm w danej porze roku. Badania naukowe coraz częściej potwierdzają dawne odkrycia ludowej medycyny, która zalecała np. poziomki i truskawki na problemy układu krążenia. Po truskawki (oczywiście bez dodatków!) warto też sięgać, jeśli dokucza nam opryszczka lub mamy zbyt wysoki poziom złego cholesterolu. Przy niedoborze żelaza, wapnia i kwasu foliowego warto dodawać do letnich sałatek dużo rukoli, a słodkim smakiem czereśni rozkoszować się aby wzmocnić stawy i usunąć z organizmu nadmiar soli. Słodko-kwaśny smak agrestu orzeźwi nas w upalny dzień zdecydowanie lepiej niż szklanka słodkiego gazowanego napoju. Zaś garść czarnych porzeczek zapewni porządny zastrzyk wit. C.

Obejrzyj naszą galerię i dowiedz się więcej o owocach i warzywach, którymi możemy cieszyć się na naszych talerzach u progu gorącego lata.

Zobacz również