Najlepszą kwiaciarnią jest ta pod chmurką – ogród i łąka. Tyle dobra na wyciągnięcie ręki!
Łukasz Marcinkowski i Radek Berent z kwiaciarni Kwiaty & Miut - dla tego duetu nie ma bukietów niemożliwych – zrobią je z polnych kwiatów, gałązek, a nawet chwastów. Właśnie ukazała się ich pierwsza książka.
Jak przygotować piękny bukiet?
Potrzebne będą:
•drut bukieciarski
•waza (może być do zupy)
•kłębek drutu aluminiowego
•sekator
•nożyk
Rośliny:
•jaskry •piwonie •miesięcznica •tulipany •kosaćce •kalina •gałązki jarzębu i magnolii •inne sezonowe kwiaty
1. Z gałązek kaliny odetnij liście – dłużej postoją. Do naczynia wlej wodę
do połowy wysokości i włóż kłębek drutu. Powtykaj między zwoje pędy jarzębu. Baza gotowa.
2. Dołóż gałęzie magnolii – wyznaczą ogólny kształt kompozycji, a potem kwiatostany miesięcznicy.
3.Wstaw po kilka pędów kaliny, kosaćców i parę tulipanów, które dodadzą lekkości.
4.Teraz dołóż największe punkty kompozycji – piwonie. Niektóre z nich przytnij, żeby były trochę krótsze – bukiet będzie pełniejszy.
5.W kruche łodyżki różnokolorowych jaskrów włóż drucik bukieciarski,
by je usztywnić. Uzupełnij nimi kompozycję. Dolej trochę wody do naczynia.
W książce znajdziecie nie tylko pomysły na bukiety, wianki i inne roślinne dekoracje, ale też wskazówki, jak obchodzić się z ciętymi kwiatami. Wyd. Full Meal, 69 zł,
do kupienia: sklep.ustamagazyn.pl.