Świąteczny seromak, przepis Justyny Dragan
Weź na ciasto:
•kostkę zimnego masła
•2 czubate szklanki mąki
•¾ szklanki cukru pudru
•2 łyżeczki proszku do pieczenia
•szczyptę soli
•3 żółtka
•łyżkę kwaśnej śmietany 18%
na masę makową:
•pół kilograma zmielonego maku
•szklankę mleka
•pół kostki masła
•2 łyżki miodu
•średniej wielkości jabłko
•kilka kropel aromatu migdałowego
•2 łyżki kaszy manny
•100 g orzechów włoskich, posiekanych
•100 g rodzynków, posiekanych
•3 jajka
•¾ szklanki cukru
na masę:
•pół kostki miękkiego masła
•szklankę cukru
•4 jajka
•kilogram twarogu, zmielonego dwukrotnie (ewentualnie gotowego sera z wiaderka)
•opakowanie budyniu waniliowego (40 g)
•pół szklanki śmietany kremówki
dodatkowo: cukier puder do oprószenia
Zagnieć ciasto i wyklej nim spód blaszki (25 x 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiecz w 180°C do lekkiego zrumienienia. Ostudź. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce. Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut. Zmielony mak przełóż do garnuszka, zalej mlekiem i podgrzewaj na małym ogniu. Po kilku minutach dodaj pokrojone w kostkę masło, miód, jabłko, aromat, orzechy, rodzynki oraz kaszę mannę. Podgrzewaj jeszcze kilka minut, cały czas mieszając, by masa się nie przypaliła. Zdejmij z palnika, wystudź.
Białka oddziel od żółtek. Żółtka ucieraj z cukrem, aż będą puszyste, dodaj do nich ostudzoną masę makową i krótko miksuj. Białka ubij na sztywno, delikatnie wmieszaj do masy. Zrób to tuż przed pieczeniem, by piana nie opadła.
Teraz masa serowa: masło utrzyj z cukrem, dodaj jajka i pozostałe składniki. Zmiksuj. Na ostudzony spód wyłóż masę makową, wyrównaj. Na nią wyłóż masę serową. Piecz w 170°C około godziny, aż sernik będzie ścięty z wierzchu. Gdyby za szybko się rumienił, przykryj go folią aluminiową. Kiedy ciasto ostygnie, wstaw je do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem można udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową.