Pokrzywa młode liście

Pokrzywa zwyczajna to źródło zdrowia i mocy! Sprawdź właściwości lecznicze i prozdrowotne pokrzywy. Właśnie trwa na nią sezon

Jeśli rosną w twoim ogródku, jesteś szczęściarzem. Nie musisz biegać po łąkach w poszukiwaniu pierwszych, najzdrowszych, wiosennych liści. Zbieraj je teraz, nim zakwitnie, bo młoda pokrzywa zawiera najwięcej witamin i soli mineralnych oraz ma najlepsze właściwości lecznicze. Ludowa medycyna zna ją od dawna i rekomenduje herbatę, napar czy sok z pokrzywy. Warto je stosować, bo poprawiają odporność, dodają energii, dbają o włosy.

reklama

Pokrzywa – właściwości lecznicze i zastosowanie

Chociaż kłuje od małego i nawet tę marcową lepiej zbierać w rękawiczkach, warto się do niej przekonać, bo pokrzywa zwyczajna sprawdzi się w wielu sytuacjach i znajduje zastosowanie na szereg schorzeń. A nawet jeśli żegawka – to jej ludowa nazwa, bo medycyna naturalna ceni ją od dawna – poparzy, każdemu wyjdzie na zdrowie. Kiedyś na wsiach pokrzywami bito się po bolących stawach, lecząc tak reumatyzm i stany zapalne. Posiekanymi listkami z żółtkiem karmiono też pisklaki, żeby były zdrowe i silne. Ale ta roślina pomaga też na inne choroby i niedomagania, m.in. anemię, cukrzycę czy kamicę nerkową. Poza tym wspomaga odporność, przemianę materii i kondycję włosów oraz paznokci. Lecznicze właściwości pokrzywy są naprawdę szerokie. Ale pamiętaj, u kobiet w ciąży picie herbaty z pokrzywy może okazać się niewskazane, dlatego warto skonsultować je z lekarzem.

Najbardziej wartościowe i najsmaczniejsze są najwcześniejsze, kilkunastocentymetrowe pędy. Zamiast spryskanych chemią nowalijek, zjadajmy je na surowo w sałatkach (przestają parzyć przelane gorącą wodą, nigdy wrzątkiem, bo zabija witaminy), wyciskajmy superzdrowy sok, suszmy albo zamrażajmy.

Późniejsze krzaczki, odrastające po skoszeniu do późnej jesieni, też są dobre, ale nie mają takiej mocy jak te wiosenne. Z wiekiem robią się łykowate, potrzebują więc solidnego blanszowania. Smak mają delikatny, dobrze go wzmocnić cytryną, śmietaną, czosnkiem, sosem winegret.

Herbatka z pokrzywy
Herbatka z pokrzywy poprawia trawienie, obniża poziom cukru we krwi i ma właściwości moczopędne

Sok i herbata z porzywy na energię i trawienie, napar na zdrowe włosy

Po zimie świeży sok z pokrzywy jest niezastąpiony. Nie tylko poprawi odporność, oczyści organizm ze szkodliwych substancji i będzie przeciwdziałać zatrzymywaniu płynów w organizmie, ale da nam ogromny zastrzyk energii. Bo pokrzywa zawiera wiele cennych witamin i minerałów. Francuzki wierzą, że zapewnia wieczną młodość. Wystarczy kilka garści świeżych listków wrzucić do sokowirówki, a wyciśnięty sok popijać przez miesiąc trzy razy dziennie po łyżeczce. Można także dodać go do miodu i jeść codziennie po łyżeczce.

Zbawiennie działa również herbatka z pokrzywy: poprawia trawienie, obniża poziom cukru we krwi i ma właściwości moczopędne, więc pomoże osobom z chorymi nerkami. Kto się mocno poci, też powinien się nią raczyć, a problem zniknie.

Sok z pokrzywy
Sok z pokrzywy najlepiej wyciskać wyciskarką wolnoobrotową, bo zachowuje najwięcej cennych składników.

Już nasze babki znały zastosowanie pokrzywy dla poprawienia urody: oczyszcza cerę, wzmacnia paznokcie, zapewnia zdrowe włosy i skórę. Włosy będą wręcz lśniące, jeśli zafundujemy im prostą płukankę: garść świeżych liści zalewamy litrem wrzątku i zostawiamy napar  z pokrzywy pod przykryciem na 3 godziny. Potem przecedzamy, mieszamy z litrem octu winnego. Przelewamy miksturę do butelki i po myciu włosów nacieramy nią głowę.

Na koniec dnia warto przygotować odprężającą kąpiel: pokrzywy miażdżymy, wkładamy do woreczka z gazy, a ten pod strumień gorącej wody. Wystarczy 20 minut, by poczuć się jak nowo narodzony.

Zobacz także: Jakie zioła oprócz pokrzywy zbierać wiosną?

Zupa z pokrzywy
Tania i pyszna zupa z pokrzywy to świetne wiosenne danie

Zastosowanie pokrzywy zwyczajnej w kuchni – zrób z niej zupę albo przyprawę

Kto lubi tradycyjną kuchnię, zrobi z pokrzywy zupę (wystarczy młode listki sparzyć gorącą wodą lub przez kilka minut obsmażać na oleju i dodać do wywaru, zaprawić śmietaną i octem) albo udusić jak szpinak. Ze sparzonych bądź ugotowanych liści robi się nadzienie do słonych ciast oraz jajecznicy, omletów, mielonych mięs, past.

Liście na sałatkę parzy się wrzątkiem lub gotuje w niewielkiej ilości wody z masłem i czosnkiem. Dla kulinarnych wyjadaczy jest wersja de luxe: babeczki z kremem pokrzywowym, purée z orzeszkami ziemnymi, a także tort. W browarnictwie pokrzywą zaprawia się piwo, a nawet je z niej warzy.

Pokrzywa to także afrodyzjak. Przy jej nasionach wysiada nawet viagra. Dosypane do wina czy potraw dodają energii, poprawiają krążenie i humor. Aż chce się chcieć. Starożytni żartowali, że pobudzają żądze do nieczystości i oczywiście zjadali nasiona pokrzywowe na potęgę (i potencję). Kiedy więc na krzaczkach dojrzeją nasiona, warto zrobić z nich przyprawę.

Młode listki pokrzywy
Pokrzywę lepiej zbierać w rękawiczkach, ale warto się do niej przekonać, bo pokrzywa zwyczajna sprawdzi się w wielu sytuacjach i znajduje zastosowanie na szereg schorzeń

Zastosowanie pokrzywy w ogrodzie i w domu

Dobra jest w ogrodzie i... zagrodzie. By mieć dorodne pomidory, zioła czy ziemniaki, podlewaj pokrzywnikiem, choć dobrze im robi już samo jej sąsiedztwo, bo odstrasza robaki i ślimaki. Kiedy kot czy pies gubi sierść, suszone pędy zalewamy ciepłą wodą i dodajemy im do karmy.

Pokrzywa jest też naturalnym barwnikiem; zafarbuje wełnę na kolor ciemnoszarozielony, jedwab zaś na śmietankowy. Świeży sok z pokrzywy albo miód pokrzywowy wylany na spodeczek odstraszy pszczoły, osy i szerszenie.

Działanie pokrzywy - liście i kłącza

•Najlepsze listki to te marcowe, młodziutkie, zrywane razem z pędami. W kwietniu i maju ścinamy całe rośliny, latem same czubki (z 4 listkami).

•Młode kłącza, oczyszczone i wypłukane, nadają się do jedzenia.

•Są prawdziwą bombą witaminową, mają dużo żelaza, magnezu, potasu oraz witamin A, E, C, B, K.

•Z surowych robi się herbatki, soki, duszone przyrządza się jak szpinak, suszone nadają się na napary i ziołowe mieszanki.

6

Łodygi i korzenie też mogą mieć zastosowanie lecznicze

•Nieco łykowate łodygi są dobre na soki i nalewki, zbieramy je w maju, suszymy i mielimy na proszek – zimą doprawimy nim kasze i kotleciki.

•Korzenie wykopuje się jesienią i suszy, robi się z nich napary, a także wyciągi alkoholowe.

Ziele pokrzywy - kwiaty i nasiona

•Gdy pokrzywa kwitnie, zostawiamy ją w spokoju.

•Warto natomiast zebrać nasiona, ponieważ mają w sobie wszystko, co w tej roślinie najlepsze. Strząsamy je na białą ściereczkę (dzięki temu są lepiej widoczne) i suszymy, dodajemy do ciast, naleśników, sałatek albo podjadamy sauté. Mają moc podobną do żeń-szenia.

pokrzywa w kuchni
Z pokrzywy zrobisz przyprawę, która jest afrodyzjakiem

Przepis na zupę z liści pokrzywy z parmezanem

Weź: •litr bulionu warzywnego •kilka dużych garści młodych liści pokrzywy •2-3 ząbki czosnku •5 łyżek masła •3 łyżki startego parmezanu •¹⁄³ szklanki słodkiej śmietanki •2 łyżki soku z cytryny •dużą szczyptę gałki muszkatołowej •pieprz i sól do smaku

Pokrzywę opłucz, sparz i uduś na maśle z posiekanym czosnkiem. Cebulę drobno posiekaj, zeszklij na maśle. Dodaj razem z pokrzywą do bulionu i zagotuj. Po kilku minutach zdejmij z ognia, dopraw gałką, słodką śmietanką, sokiem z cytryny. Zmiksuj. Dorzuć parmezan i zamieszaj.

Przepis na przyprawę z pokrzywą

Zetnij kilka garści roślin, rozłóż na prześcieradle. Kiedy wyschną, uderzaj nimi o materiał, aż spadną nasionka. Przetrzyj je przez grubsze sito, żeby się porozdzielały. Na suchej patelni podpraż łyżkę grubej, kamiennej soli, utrzyj ją w moździerzu i znów wrzuć na patelnię. Dodaj 10 łyżek nasion, wymieszaj, podpraż jeszcze chwilę. Gdy ostygną, rozetrzyj. Taka sól pasuje do mięs, twarogu, zup. I do drugiego afrodyzjaku, czyli miodu!

Gnojowka z pokrzywy
Gnojówka z pokrzywy to jeden z najzdrowszych, naturalnych nawozów. Zrobisz ją łatwo sam

Gnojówka z pokrzywy – prosty przepis 

Od lat w swoim ogródku stosuję do podlewania i opryskiwania niemal wszystkich roślin (oprócz fasoli, grochu, cebuli i czosnku) gnojówkę przygotowaną z pokrzywy. To naprawdę świetny, bogaty w azot naturalny nawóz. Ale uwaga, nadają się na nią tylko pokrzywy, które jeszcze nie wytworzyły kwiatów. Świeżo zerwane trzeba niezbyt drobno pociąć, a następnie wrzucić do pojemnika i zalać wodą (1 litr na 2 garści pokrzyw). Ja najchętniej używam do tego celu deszczówkę. Pojemnik trzeba przykryć i ustawić w zacienionym miejscu na 2-3 tygodnie. Ważne, by codziennie mieszać płyn, aby ułatwić dostęp powietrza. Nawóz jest gotowy, gdy ściemnieje i przestanie się burzyć. Trzeba go tylko rozcieńczyć w stosunku jedna część nawozu na 10 części wody.

Tekst: Krystyna Kopytko
Przepisy: Karolina Zawadzka, NASZA CZYTELNICZKA, MARIA Z PSZCZYNY
Zdjęcia: Shutterstock

Zobacz również