Sałatka ziemniaczana
WEŹ:
- kilogram małych ziemniaków
- 2 łyżeczki soli
- 200 g szparagów
- 3 jajka
- szklankę plastrów ogórka
- średniej wielkości koper włoski
- 1⁄4 szklanki koperku
- pieprz
NA SOS:
- 1/3 szklanki bazylii
- 1⁄2 szklanki liści estragonu
- 1/3 filiżanki koperku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki kaparów
- 1⁄2 łyżeczki soli
- 3⁄4 szklanki majonezu
- 2 łyżki soku z cytryny
WYKONANIE:
Ugotuj posolone ziemniaki, szparagi i jajka (na miękko). Zioła, czosnek, kapary, 1⁄2 łyżeczki soli i majonez zmiksuj na gładki sos. Dopraw cytryną i znów wymieszaj. Schłodzone ziemniaki włóż do miski, dodaj szparagi, ogórki, koper włoski, 1⁄2 szklanki sosu i mielony pieprz. Delikatnie wymieszaj, dodaj jajka i podawaj od razu.
Opracowanie: Marta Kwiatkowska
Zdjęcia i przepisy pochodzą z książki "Smaki Ziół" Anna Stefańskia i Aleksandra Halarewicz opowiadają o pachnącej kuchni, wyd. SMB