Sałatka ziemniaczana

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 40 min Składnik: Warzywa , Nabiał Dieta: Ogólna , Wegetariańska Danie: Przekąski

WEŹ: 

  • kilogram małych ziemniaków
  • 2 łyżeczki soli
  • 200 g szparagów
  • 3 jajka
  • szklankę plastrów ogórka
  • średniej wielkości koper włoski
  • 1⁄4 szklanki koperku
  • pieprz 

NA SOS: 

  • 1/3 szklanki bazylii
  • 1⁄2 szklanki liści estragonu
  • 1/3 filiżanki koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki kaparów
  • 1⁄2 łyżeczki soli
  • 3⁄4 szklanki majonezu
  • 2 łyżki soku z cytryny

WYKONANIE:

Ugotuj posolone ziemniaki, szparagi i jajka (na miękko). Zioła, czosnek, kapary, 1⁄2 łyżeczki soli i majonez zmiksuj na gładki sos. Dopraw cytryną i znów wymieszaj. Schłodzone ziemniaki włóż do miski, dodaj szparagi, ogórki, koper włoski, 1⁄2 szklanki sosu i mielony pieprz. Delikatnie wymieszaj, dodaj jajka i podawaj od razu.

Opracowanie: Marta Kwiatkowska

Zdjęcia i przepisy pochodzą z książki "Smaki Ziół" Anna Stefańskia i Aleksandra Halarewicz opowiadają o pachnącej kuchni, wyd. SMB

Zobacz również