Sałatka z jajkiem poszetowym
WEŹ:
- 5 jajek
- garść różnych sałat
- garść listków i kwiatów mlecza
- po kawałku kilku rodzajów serów pleśniowych
- szklankę ugotowanej czerwonej fasoli
- pestki słonecznika albo dyni do posypania
PRZYGOTOWANIE:
W niewielkim garnku zagotuj wodę, zmniejsz płomień i dodaj 2 łyżki octu. Wybij jajko do małej miseczki. Zamieszaj wodę z octem, robiąc na środku wir. Wlej jajko z miseczki. Gotuj ok. 3 minut, wyłów łyżką cedzakową. W ten sam sposób ugotuj pozostałe jajka. Odłóż je na talerzyk. Sałaty umyj, wysusz i porwij. Dodaj mlecze i fasolkę, wymieszaj. Zrób sos. Do miseczki wlej oliwę, sok z cytryny i musztardę. Roztrzep, dopraw solą i pieprzem. Polej sałatę. Posyp pokrojonym
w kostkę serem. Z boku ułóż jajka w koszulkach. Udekoruj kwiatkami mleczy.
Przepis pochodzi z ekozagrody Ciche Wody
Tekst: Beata Woźniak
Stylizacja: Agnieszka Wrodarczyk/ Happy Place
Zdjęcia: Michał Skoprupski