Sałatka śledziowa

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 20 minut Składnik: Warzywa , Ryby Dieta: Ogólna Danie: Przekąski

Sałatka Śledziowa, przepis Gabrieli Staśkowskiej
 

Weź:
•5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
•6 filetów śledziowych, wcześniej namoczonych
•szklankę ugotowanej drobnej białej fasoli
•kawałek dobrej kiełbasy
•ogórka kiszonego
•czerwoną cebulę
•dorodne jabłko
•łyżkę soku z cytryny •dobrej jakości olej lub oliwę
•czubatą łyżkę musztardy
•łyżeczkę cukru
•sól i pieprz
•natkę pietruszki

 

Ziemniaki i śledzie pokrój w większą kostkę, jabłko w drobną kostkę, skrop cytryną. Fasolkę odcedź. Pokrój w kostkę kiełbasę i zrumień na patelni. Pokrój ogórki i cebulę – lekko ją posól. Wymieszaj wszystkie składniki, ostrożnie dopraw solą (uwaga, śledzie i kiełbasa są słone), cukrem, świeżo zmielonym pieprzem, oliwą, musztardą. Posyp hojnie natką, odstaw do lodówki na kilka godzin.