Na smaczne podarunki nadają się ciasteczka, konfitury, syropy i oliwy. Opakuj je w ozdobne słoiki i butelki, a będą najdroższym (sercu) prezentem.
Skórka pomarańczowa, suszone owoce, cynamon, goździki, orzechy... Wpuść ich zapachy i smaki do kuchni, a potem zamknij w pięknych pudełkach. Zanieś w prezencie przyjaciołom, ukochanemu, rodzinie. Niech cieszą się nimi jeszcze długo po świętach.
KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI
Weź: • pół kostki masła • 8 czerwonych cebul • 4 łyżki brązowego cukru • 4 łyżki czerwonego octu winnego
Cebulę pokrój w piórka. Na patelni rozpuść masło i podsmaż pokojoną cebulę kilka minut. Dodaj cukier i ocet, duś 20 minut na wolnym ogniu, aż cebula zmięknie, a płyn wyparuje. Przełóż do słoiczków i zawekuj.
domowe OLIWY SMAKOWE
Weź: • po 2 szklanki oliwy • dodatki: 2-3 ząbki czosnku, chili, świeży rozmaryn, czosnek, świeży koperek, liście laurowe, różowy pieprz, skórkę cytrynową, skórkę mandarynki i laskę wanilii
Do półlitrowych butelek włóż ulubione dodatki, np. gałązki rozmarynu i 2-3 ząbki czosnku, liście laurowe i łyżeczkę nasion różowego pieprzu, świeży koperek, papryczki chili, skórkę cytrynową, skórkę mandarynki i przekrojoną laskę wanilii. Zalej oliwą, zakręć szczelnie i odstaw na 2 tygodnie w ciemne, chłodne miejsce.
ŚWIĄTECZNY MUS JABŁKOWY
Weź: • 10 czerwonych jabłek • litr wody • laskę wanilii • 3 laski cynamonu • 6 goździków • łyżkę brązowego cukru •łyżkę syropu klonowego
Wanilię przekrój wzdłuż i zeskrob nasiona. Jabłka obierz i usuń gniazda nasienne, pokrój na kawałki. Przełóż do dużego garnka, zalej wodą, dodaj laskę i nasiona wanilii, cynamon, goździki, syrop i cukier, doprowadź do wrzenia, gotuj 30 minut. Zmniejsz ogień i duś kolejne 2 godziny, mieszając od czasu do czasu. Ostudź, usuń przyprawy i zmiksuj na gładki mus. Przelej do słoiczków i zawekuj. Mus idealnie nadaje się do szarlotki, grzanek i lodów.
POMARAŃCZOWE CIASTKA Z CZEKOLADĄ
Weź: • 3¼ szklanki mąki • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej • łyżeczkę soli • łyżeczkę proszku do pieczenia • pół łyżeczki sody oczyszczonej • 1¼ kostki masła • szklankę cukru • szklankę brązowego cukru • 2 jajka •łyżkę skórki startej z pomarańczy • tabliczkę ciemnej czekolady
Czekoladę drobno posiekaj. Mąkę wymieszaj z proszkiem, sodą, skrobią i solą. Masło utrzyj z cukrem (białym i brązowym) na puszystą masę. Ciągle miksując, dodawaj po jednym jajku, a następnie dorzuć skórkę pomarańczową. Powoli wsypuj suche składniki i mieszaj do połączenia. Na końcu wmieszaj czekoladę. Łyżką nakładaj ciastka na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i piecz przez 9-11 minut w 175ºC.
KOKOSOWE SERDUSZKA
Weź: • 2¼ szklanki mąki • ¼ łyżeczki soli • szklankę cukru • 2 jajka • 1¼ szklanki wiórków kokosowych • ¾ kostki zimnego masła • 3 łyżki śmietany kremówki • ¾ szklanki cukru pudru
Masło rozetrzyj palcami z mąką. Szklankę wiórków zmiksuj z cukrem i dodaj razem z jajkami do mąki. Krótko wyrabiaj ciasto i cienko rozwałkuj. Wytnij ciasteczka. Przełóż na blaszkę i piecz 7-9 minut w 190ºC. Cukier puder wymieszaj ze śmietaną, by uzyskać gęsty lukier. Ostudzone ciastka polukruj i posyp pozostałymi wiórkami.
MIODOWE ORZECHY
Weź: • 2½ szklanki ulubionych orzechów: laskowych, włoskich, pekan, nerkowca, migdałów • ¼ szklanki cukru • 1½ łyżki miodu
Orzechy laskowe podpraż na suchej patelni i ściereczką zetrzyj skórki. Cukier, miód i ¼ szklanki wody doprowadź do wrzenia i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Polej orzechy powstałym syropem i dokładnie wymieszaj. Łyżką cedzakową przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 10 minut w 175ºC, mieszając co jakiś czas. Ostudź i rozłam sklejone orzechy.
KORZENNE BABECZKI Z RODZYNKAMI
Weź: • 3 szklanki mąki • 2 szklanki letniego mleka • ¹/³ szklanki cukru • ¼ kostki miękkiego masła • jajko • ¹/³ kostki drożdży • łyżeczkę mielonego kardamonu • pół szklanki rodzynków •pół szklanki suszonych wiśni lub śliwek • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej • szczyptę soli
Drożdże rozkrusz i rozpuść w małej ilości mleka, odstaw do pojawienia się bąbelków. Mąkę przesiej i dodaj zaczyn drożdżowy, jajko, masło, cukier, kardamon i sól. Wlewając stopniowo resztę mleka, wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj, odstaw do wyrośnięcia na 1-2 godziny. Śliwki (lub wiśnie) pokrój i razem z rodzynkami oraz skórką dodaj do ciasta i ponownie krótko je wyrób. Podziel na 10-12 kuleczek, ułóż w natłuszczonej tortownicy lub foremce do muffinków i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Piecz 20 minut w 180ºC.
Tekst: Matylda Rosłaniec, Hanne Ramber/ House Of Pictures
Zdjęcia: Inger Marie Grini/ House Of Pictures