Porcelana, szkło i sztućce to nie wszystko... Stół ubierają też serwetki, dlatego warto postarać się, żeby były pięknie ułożone.
dekoracja stołu: serwetka z kwiatkiem
Nie musisz robić wymyślnych układanek, ale w święta owiń serwetką gałązkę lub kwiat np. cyklamen i przewiąż kolorowym sznureczkiem. Uplisuj serwetkę jak ozodby wachlarz lub po prostu z fantazją ustaw na talerzu. Zainspiruj się pomysłami z galerii na górze.
subtelna Dekoracja ze smakiem
Oprócz fantazyjnie złożonej serwetki do dekoracji przydadzą się słodkie smakołyki – winogrona, cukierki albo ciasteczka. Przy okazji zaostrzą apetyt gości!
reklama
Choinka z serwetki krok po kroku
Weź: • dwukolorowe papierowe serwetki, najlepiej w odcieniach zieleni • ewentualnie różne dekoracje: ciastka, opłatki, orzechy, wstążki
1. Zagnij cztery rogi tak, żeby powstała piramidka z trójkątów, staraj się robić równe odstępy.
2. Połóż piramidkę „na plecach” i zagnij boki tak, żeby krawędzie serwetek spotkały się pośrodku na drugiej stronie.
3. Znowu odwróć złożone serwetki. Teraz zagięte boki są na spodzie, drzewko ma czubek i podstawę.
4. Zawiń rogi. Tym razem ich nie składaj, bo choinka stanie się płaska, a nie trójwymiarowa. Powkładaj rogi do papierowych kieszonek, żeby się nie rozginały.
5. Choinka jest gotowa. Połóż ją na talerzu. Możesz wymyślić jakieś zabawne dekoracje, na przykład upiec z ciasta gwiazdki i ubrać w nie drzewko albo na każdej serwetce położyć żywą gałązkę lub opłatek.
2. Połóż piramidkę „na plecach” i zagnij boki tak, żeby krawędzie serwetek spotkały się pośrodku na drugiej stronie.
3. Znowu odwróć złożone serwetki. Teraz zagięte boki są na spodzie, drzewko ma czubek i podstawę.
4. Zawiń rogi. Tym razem ich nie składaj, bo choinka stanie się płaska, a nie trójwymiarowa. Powkładaj rogi do papierowych kieszonek, żeby się nie rozginały.
5. Choinka jest gotowa. Połóż ją na talerzu. Możesz wymyślić jakieś zabawne dekoracje, na przykład upiec z ciasta gwiazdki i ubrać w nie drzewko albo na każdej serwetce położyć żywą gałązkę lub opłatek.
Serwetki zwykle kładziemy po lewej stronie, ale tak pięknie udrapowanym należy się środek talerza.
Zdjęcia: Peter Garten/Picture Press/East News, Eller/Mondadori Press/East News, Living4media/free, Polly Eltes/narratives, Shutterstock