Kolorowe pianki, karmelki i pralinki zamienią się w uroczy prezent dla dziecka, ozdobę stołu lub prezent dla gości weselnych, kiedy zapakujesz je w ręcznie zrobioną tutkę.
Do przygotowania rożka obfitości na Słodycze potrzebne będą:
• arkusiki kolorowego papieru: w paski, grochy, kwiatki
•przezroczysta, szeleszcząca folia spożywcza, może być na przykład kawałek rękawa do pieczenia
•przezroczysta, szeleszcząca folia spożywcza, może być na przykład kawałek rękawa do pieczenia
• bawełniane sznureczki albo kawałki muliny
• kartoniki, z których wytniesz wizytówki
• klej biurowy
• pędzelek
• nożyczki krawieckie lub takie z ząbkowanymi ostrzami
• pędzelek
• nożyczki krawieckie lub takie z ząbkowanymi ostrzami
Jak zrobić rożek na cukierki: 5 prostych kroków
1. Narysuj ołówkiem wzór tutki – jedną czwartą okręgu.
2. Wytnij nożyczkami, żeby półokrągła krawędź miała ozdobne ząbki.
3. Posmaruj górę klejem i połóż kawałek folii, poczekaj kilka minut, aż wyschnie.
2. Wytnij nożyczkami, żeby półokrągła krawędź miała ozdobne ząbki.
3. Posmaruj górę klejem i połóż kawałek folii, poczekaj kilka minut, aż wyschnie.
4. Zwiń rożek i boczną krawędź posmaruj klejem. Przypnij klamerką do bielizny.
5. Gdy tutka wyschnie, wsyp do środka łakocie, przypnij wizytówkę i zawiąż na górze kokardkę.
Dobrej zabawy!
Zdjęcia: Christin Padun/ Garden Collection