Serwowanie kawy w szklance

7 najpopularniejszych kaw i jak je podać!

Styl życia

Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki (a czasem całego wielkiego kubka) ulubionej kawy. Różnorodność jej smaków, aromatów, a także metod parzenia sprawiła, że doczekaliśmy się wielu rodzajów tego nasyconego kofeiną napoju. Latte, cappuccino, cold brew, espresso — to tylko kilka z nich. Chcesz poznać najpopularniejsze rodzaje kawy oraz sposoby ich serwowania? Postaramy się przybliżyć Ci je wszystkie!

reklama

Najprostsza forma kawy – espresso

Espresso to najlepszy start i wstęp do kawowych podróży, gdyż stanowi ono podstawę wielu kofeinowych napojów. Silnie skoncentrowane espresso przygotowuje się z drobno zmielonych ziaren kawy zaparzonej w ekspresie. Najsmaczniejsze espresso powstaje z ekspresów kolbowych, ale można przyrządzić je także, wykorzystując inne metody parzenia. Sama ekstrakcja trwa kilkanaście sekund, a pojemność napoju nie przekracza zwykle 30 ml (no, chyba że w wersji doppio, czyli podwójnej).

Jak serwuje się espresso? Ten rodzaj kawy podaje się w małych filiżankach, kubeczkach lub kieliszkach z grubym dnem z dodatkiem wody. Wbrew pozorom woda ta nie służy popiciu kawy zaraz po jej spożyciu. Woda serwowana do espresso powinna być wypijana przed pierwszym łykiem kawy w celu oczyszczenia kubków smakowych.

Americano, a może czarna kawa?

Czarna kawa i americano to rodzaj kawy o smaku łagodniejszym od espresso. Do kawowej ekstrakcji dodaje się wodę. Czarną kawą można nazwać tą, która powstaje przez alternatywne metody parzenia (do tych metod należy także zalewanie „rozpuszczalki”) i polega na bezpośrednim połączeniu kawy z wodą, z kolei americano przygotowuje się, dolewając wody do zaparzonego kilka sekund wcześniej espresso. Obie metody dają podobny w smaku rezultat.

Sama nazwa americano wzięła się najprawdopodobniej z czasów, kiedy amerykańscy żołnierze stacjonowali we Włoszech podczas II Wojny Światowej. Mocne espresso wydało im się nie do wypicia, dlatego też dolewali do niego wody.

Zarówno americano, jak i czarną kawę serwuje się w kubkach i filiżankach o różnej wielkości od 120 aż do 450 ml. Wyjątkiem są kawy parzone bezpośrednio w naczyniu (np. kawiarka lub zaparzacz) – takie napoje serwuje się czasem nawet litrowych pojemnościach!

Cappuccino — słodkie, mleczne, idealne do śniadania

Cappuccino to napój kawowy składający się z espresso oraz spienionego mleka oraz mlecznej pianki. Poprawnie przygotowane cappuccino powinno składać się z proporcji 1:2, gdzie na 50 ml espresso przypada 100 ml mleka.

Chociaż ten rodzaj kawy serwuje się we Włoszech do słodkiego śniadania, to na całym świecie pija się go o każdej porze dnia i nocy. Delikatny, kremowy napój można posypać cynamonem albo kakao do smaku.

Cappuccino powinno serwować się w filiżance ze spodkiem i łyżeczką, aby móc wymieszać dokładnie swój napój. W wielu kawiarniach speciality podaje się je w kubkach albo wykorzystuje się do jego serwowania szklanki z podwójnym dnem

Caffe latte — mleczna rozpusta!

Latte to połączenie espresso z olbrzymią porcją mleka (na 1 espresso przypadają aż 3 porcje mlecznej pianki). Latte powinno być kremowe i delikatne, a smak kawy powinien być lekko wyczuwalny. Wbrew temu, co jest serwowane w wielu restauracjach, prawdziwe latte nie składa się z trzech warstw — magia tej kawy tkwi w proporcjach.

Pyszne latte można podawać w kubkach oraz szklankach do latte, które mają specjalnie wzmocnione dno i dzięki temu dobrze znoszą kontakt z ciepłym mlekiem. W domowych warunkach ten rodzaj kawy możesz podać także w filiżance, ważne, żeby zachować odpowiednie proporcje i podać gościom łyżeczkę do zamieszania.

Kawy na zimno — frappe, cold brew i tonic espresso

Niezwykle popularne są napoje kawowe w wersji mrożonej, zwłaszcza wtedy, kiedy temperatura za oknem jest typowo letnia. Najbardziej znaną kawą mrożoną jest frappe przygotowywane z lodu, espresso i mleka. Ta kawa to istna gratka dla fanów delikatnych, mlecznych smaków.

Cold brew to metoda parzenia kawy polegająca na jej maceracji. Zmieloną kawę zalewa się wodą i przechowuje przez kilkanaście godzin, by wydobyć z miału pyszny, kawowy smak. Ten rodzaj kawy serwuje się zwykle na zimno z kilkoma kostkami lodu w szklance.

Tonic espresso to napój, który znajdziesz w każdej modnej knajpie i kawiarni. Do szklanki dodaje się lód, tonic oraz porcję espresso. Pyszny, orzeźwiający i lekko gorzki napój serwuje się z dodatkiem cytryny. Jeśli jeszcze nie piłeś tonic espresso, koniecznie musisz tego spróbować!

Materiał partnera