Żurek z fasolą i szynką

Trudność: Średnie Czas przygotowania: 40 minut Składnik: Warzywa , Nabiał , Mięso Dieta: Ogólna Danie: Zupa

•butelka zakwasu na żurek,
•3 cebule •spory kawałek szynki wieprzowej,
•8 obranych i pokrojonych w kostkę marchewek,
•½ szklanki czarnej i białej fasoli z puszki,
•sól,
•czarny pieprz,
•2-3 listki laurowe,
•2 kuleczki ziela angielskiego,
•3 ząbki czosnku,
•szczypta majeranku,

Do podania: •ugotowane jajka.

Cebule obierz i pokrój w kostkę. Razem z pokrojoną szynką, listkami, zielem i odrobiną soli smaż 15 minut, aż wszystko nabierze złotego koloru, wlej zakwas. Gdy szynka zacznie mięknąć, dodaj fasolę. Marchew ugotuj w niewielkiej ilości wody. Dodaj do żuru z wodą, w której się gotowała. Wrzuć wyciśnięty czosnek, dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Gotuj, aż mięso całkiem zmięknie.

Przepis i zdjęcia:Katarzyna Bartoszewska, Tomasz Poneta/Plate Of Joy