Zupa z ziemniaków i kurek
Weź:
•3 ziemniaki
•2 duże garści kurek
•plaster wędzonego boczku
•cebulę
•5 szklanek bulionu warzywnego
•2 kromki suchego wiejskiego chleba
•2 łyżki masła
•łyżkę oleju
•2 gałązki koperku
•sól i pieprz do smaku
Ziemniaki pokrój w niedużą kostkę, większe kurki na połówki, boczek i cebulę posiekaj. W garnku rozgrzej olej, przesmaż boczek minutę, dorzuć cebulę i smaż, mieszając 2 minuty. Wrzuć ziemniaki i grzyby, zwiększ płomień i smaż kilka minut, aż kurki puszczą sok i nieco odparują. Wlej bulion i gotuj 25 minut na małym ogniu. Dwie szklanki zupy zmiksuj, wymieszaj z resztą.
Zrób grzanki: na suchej patelni zrumień pokrojony w kostkę chleb, na koniec dodaj masło, wymieszaj.
Wrzuć do zupy posiekany koperek, dopraw solą i pieprzem. Możesz ją też zabielić śmietaną. Rozlej do miseczek, posyp grzankami i podawaj.
Tekst: Staszek Gieżyński
Zdjęcia: Kari Finngaard, Stockfood/Free, Shutterstock