Na zupe z soczewicy weź:

•czerwoną cebulę
•3 dymki
•1,5 szklanki czerwonej soczewicy
•2 ząbki czosnku
•po łyżeczce: czerwonej papryki, mielonego kminku, kurkumy
•pół łyżeczki cynamonu
•litr bulionu warzywnego
•puszkę czerwonej fasoli
•cytrynę
•pół pęczka kolendry
•sól i pieprz
•oliwę

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek posiekaj, wrzuć z przyprawami na rozgrzaną oliwę. Smaż, aż cebula się zeszkli. Dodaj fasolę i opłukaną w wodzie soczewicę. Zalej bulionem, zamieszaj i gotuj pod przykryciem ok. 25 minut. Dolej sok z cytryny, posól i gotuj jeszcze przez 5 minut. Zupę podawaj udekorowaną pokrojoną dymką i posiekaną kolendrą.

Zobacz również