Zupa oscypkowa z czipsami z jarmużu
Co wziąć na zupę oscypkową:
- 2 małe oscypki starte na drobnej tarce
- 2 łyżki oleju
- białą część niedużego pora
- szalotkę
- małą marchewkę
- ząbek czosnku
- łyżeczkę startego imbiru
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- szczyptę chili
- kostkę topionego serka śmietankowego
- 3 łyżki śmietany
- łyżkę mąki
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- sól, pieprz
- garść liści jarmużu
- łyżkę oliwy
- pół łyżeczki ulubionych przypraw
Przygotowanie:
Liście jarmużu porwij na kawałki, dodaj oliwę, sól, przyprawy, wymieszaj. Rozłóż na blaszce i piecz w temp. 100°C, aż liście będą chrupiące. Zeszklij posiekaną szalotkę, dodaj pora, imbir, chili, kurkumę i startą marchewkę, smaż 3 minuty. Zalej bulionem. Wrzuć oscypek, wyłącz gaz i zostaw na 5 minut, aby ser nasiąkł płynem. Dodaj pokrojony topiony serek i gotuj 10 minut. Dopraw solą i pieprzem, zmiksuj. Śmietanę wymieszaj z mąką i zagotuj z zupą. Podawaj z grzankami i czipsami.
Tekst i zdjęcia: Kinga Błaszczyk-Wójcicka, fotografka i stylistka kulinarna. Prowadzi blog, na którym dzieli się przepisami na wegetariańskie pyszności, greenmorning.pl