Zupa marchewkowa z ziemniaczkami

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 1 godzina Składnik: Warzywa , Mięso Dieta: Ogólna Danie: Zupa

Na zupę marchewkową weź:

•pół kg małych marchewek
•kilo ziemniaków
•2 cebule
•ząbek czosnku
•3 łyżki oliwy
•litr bulionu warzywnego lub mięsnego
•2 łyżki curry
•1 cm korzenia imbiru
•pół pęczka natki pietruszki
•sól, pieprz

Przygotowanie

Obrane ziemniaki pokrój w talarki. Marchewki oczyść. Cebule posiekaj w dość duże kawałki, czosnek pokrój w plasterki, zeszklij na oliwie. Dodaj starty drobno imbir, sól, pieprz oraz curry. Smaż przez kilka minut, mieszając. Zalej bulionem, doprowadź do wrzenia, dodaj ziemniaki i gotuj przez 10 minut. Wrzuć marchewki na następne 10 minut. Zupę podawaj posypaną posiekaną natką pietruszki, możesz ozdobić paroma yczkami brokułów.

Zdjęcie: Shutterstock

Zobacz również