Aksamitna zupa krem z dyni
WEŹ:
- 1k g dyni
- 2 marchwie
- 1 cebulę
- 1 ząbek czosnku
- 1 ekologiczną kostkę bulionową roślinną lub dowolny bulion
- opcjonalnie 1 ostrą papryczkę
- 1 łyżeczkę papryki wędzonej
- szczyptę chilli
- 3 ziarna pieprzu
- 1 łyżeczkę kurkumy
- szczyptę soli
- 2 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- mały kawałek imbiru
- garść pestek dyni
- kilka listków pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Jeśli samodzielnie przygotowujesz bulion: ugotuj wywar mięsny i odcedź mięso i warzywa. W przpadku bulionu w kostce, zagotuj go w 1 litrze wody. Cebulę pokrój w kostkę i chwilę podsmaż na oliwie na patelni. Dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek. Następnie wrzuć resztę warzyw i smaż ok. 3 minut. Wlej bulion i dodaj przyprawy (oprócz imbiru). Gdy warzywa będą miękkie, zmiksuj zupę na gładką masę w blenderze. Na koniec obierz imbir i pokrój w cienkie paski. Ułóż je na wierzchu zupy. Zupę możesz jeść z grzankami, groszkiem ptysiowym lub pestkami dyni. W tym ostatnim przypadku, upraż pestki dyni na patelni z odrobiną oliwy. Posyp pietruszką.
Przepis: PF Zdjęcie: Shutterstock