Aksamitna zupa krem z dyni

Trudność: Bardzo łatwe Czas przygotowania: 30 minut Składnik: Warzywa Dieta: Ogólna , Wegetariańska , Wegańska , Fit Danie: Zupa

WEŹ:

  • 1k g dyni 
  • 2 marchwie
  • 1 cebulę
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 ekologiczną kostkę bulionową roślinną lub dowolny bulion
  • opcjonalnie 1 ostrą papryczkę
  • 1 łyżeczkę papryki wędzonej
  • szczyptę chilli
  • 3 ziarna pieprzu
  • 1 łyżeczkę kurkumy
  • szczyptę soli
  • 2 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • mały kawałek imbiru
  • garść pestek dyni
  • kilka listków pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

Jeśli samodzielnie przygotowujesz bulion: ugotuj wywar mięsny i odcedź mięso i warzywa. W przpadku bulionu w kostce, zagotuj go w 1 litrze wody. Cebulę pokrój w kostkę i chwilę podsmaż na oliwie na patelni. Dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek. Następnie wrzuć resztę warzyw i smaż ok. 3 minut. Wlej bulion i dodaj przyprawy (oprócz imbiru). Gdy warzywa będą miękkie, zmiksuj zupę na gładką masę w blenderze. Na koniec obierz imbir i pokrój w cienkie paski. Ułóż je na wierzchu zupy. Zupę możesz jeść z grzankami, groszkiem ptysiowym lub pestkami dyni. W tym ostatnim przypadku, upraż pestki dyni na patelni z odrobiną oliwy. Posyp pietruszką.
Przepis: PF Zdjęcie: Shutterstock

Zobacz również