Zupa dyniowa mocno rozgrzewająca
Zupa dyniowa to mega rozgrzewająca bomba witaminowa,
sprawdza się bezwarunkowo w okrasach jesiennych zachorowań;
W trakcie jedzenia dochodzi do twarzy znacznego zaczerwienienia,
okropnie dyszymy, łapiąc powietrza krztyny;
Przy tym wszystkim pot spływa po ciele strugami,
więc nikt nie powie, żeśmy nierozgrzani.
A przede wszystkim "dyniówka" jest smaczna niesłychanie i polecam jeść ją często, nie tylko na rozgrzanie!
1/2 dyni średniej wielkości, 4 ząbki czosnku, pieprz biały, pieprz ziołowy, papryka ostra w proszku, łyżeczka masła, jogurt naturalny ewentualnie śmietana, groszek ptysiowy, natka pietruszki Dynię obrać, pokroić w kostkę i wraz z rozdrobnionym czosnkiem podsmażyć na maśle ok. 7 minut. Przełożyć do garnka, zalać wodą - gotować ok. 10 - 15 minut. Po wystudzeniu zmiksować, dodać przyprawy, jeszcze raz zagotować na krótko. Podawać gorącą przybraną groszkiem ptysiowym i łyżeczką jogurtu ewentualnie śmietany.