Zabielana zupa rybna
W domu Barbary Polak wszystkie dania rybne są wyborne. Nam zdradziła swój przepis na zabielaną zupę rybną.
Składniki na zupę rybną:
• 3 całe okonie lub inne ryby słodkowodne
• 2 cebule
• kilka liści laurowych
• kilka ziaren ziela angielskiego
• szklanka wiejskiej śmietany
• sok z połówki cytryny
• duża garść natki pietruszki
• sól i pieprz do smaku
Cebule posiekaj w grubą kostkę, ryby umyj i wypatrosz. Nie odcinaj głów ani ogona. Wrzuć do garnka razem z cebulą, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Gotuj w 3 litrach wody pół godziny na średnim ogniu. Kiedy bulion będzie gotowy, wyjmij ryby i przyprawy. Przygotuj ciasto na lane kluski: jajka wymieszaj z taką ilością mąki, żeby ciasto było gęściejsze niż na naleśniki. Wlewaj cienkim strumieniem do gotującego się bulionu. Kiedy wypłyną, poczekaj jeszcze chwilę i dodaj sok z cytryny, śmietanę, sól do smaku. Podawaj z kawałkami gotowanej ryby. Nie żałuj pieprzu i siekanej natki.
Kontakt do autorki przepisu: Barbara Polak, www.domnadwierzbami.pl.
Tekst: Agnieszka Berlińska
Zdjęcie: Gutek Zegier
Stylizacja: Joanna Kasper
Więcej o przepisach Basi i Domu nad Wierzbami przeczytasz tu: PRZEPISY KULINARNE Z DOMU NAD WIERZBAMI