Selerowa zupa krem
Pyszna, prosta i szybka zupa. Najlepiej smakuje z masłem grzybowym.
•2 selery korzeniowe
•2 ziemniaki
•2 łodygi selera naciowego
•por
•4-5 łyżek masła
•łyżeczka nasion kolendry
•ząbek czosnku
•3 gałązki tymianku
•liść laurowy
•pół szklanki kremówki
•2 borowiki
•sól
•biały pieprz
Ziemniaki i selery obierz, pokrój w kostkę, a seler naciowy i pora – w plastry. W garnku upraż kolendrę, dodaj łyżkę masła, warzywa, smaż chwilę, dołóż liść laurowy i wyciśnięty czosnek. Wlej litr wody, dodaj tymianek i gotuj na wolnym ogniu ok. 20 minut. Kiedy warzywa zmiękną, wyjmij przyprawy, dodaj śmietanę, dopraw zupę i zmiksuj na gładki krem. Grzyby pokrój w cienkie plastry i podsmaż na maśle na dużym ogniu. Rozlej zupę do miseczek, udekoruj grzybami i polej grzybowym masłem.
przepis: Matylda Rosłaniec
zdjęcia: Thomas Neckermann/Picture Press/East News