Rozgrzewająca zupa z batatów
Pyszna, niezwykle sycąca, a przy tym łatwa w przygotowaniu zupa z bataów. Idealne na chłodne, jesienne wieczory.
Warzywa obierz, umyj i pokrój w średnią kostkę. Włóż do naczynia, zalej wodą lub bulionem, zagotuj. Dodaj mleko kokosowe, pieprz, sól i inne przyprawy. Zmiksuj całość. Na suchej patelni upraż nasiona, a z plasterków szynki zrób chrupiące chipsy, podsmażając je na suchej patelni. Zupę przelej na talerz, udekoruj chipsami z szynki, posyp nasionkami i posiekaną świeżą kolendrą.
- 1-2 bataty
- 1 por
- 1 ziemniak
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- brokuł, kalafior lub inne ulubione warzywo
- mleko kokosowe
- przyprawy, takie jak: chili, pieprz, sól, cynamon, imbir
- 1-2 plastry szynki parmeńskiej
- płatki migdałów, słonecznika, dyni
- świeża kolendra lub inne ulubione zioła
Przepisem podzieliła się z nami Agnieszka Mielczarek – coach żywienia, ekspertka w zakresie edukacji żywieniowej, autorka książek i twórczyni autorskich diet.
źródło: matriały prasowe marki Zepter
zdjęcie: Monika Grabkowska, Unsplash