Pikantny krem z dyni z korzenną nutą
Trudność:
Łatwe
Czas przygotowania:
45 minut
Składnik:
Warzywa
Dieta:
Ogólna
, Wegetariańska
, Wegańska
Danie:
Zupa
Niezastąpiona propozycja na coraz chłodniejsze jesienne wieczory, która rozgrzewa lepiej niż jakikolwiek grzaniec, pięknie pachnie, a dodatkowo świetnie smakuje :-) Chociaż sama dynia jest dosyć łagodna, jednocześnie jest bardzo dobrym „nośnikiem” smaków, dlatego można ją przyrządzać na wiele sposobów – szczególnie polecam na ostro, w wyrazistym otoczeniu korzennych przypraw. Taka mieszanka chyba nie ma sobie równych :)1 kg obranej dyni
4 ziemniaki
1 cebula
50 g masła
2 litry wody
kilka ostrych papryczek
chilli mielone
cynamon
imbir
pieprz
kurkuma
opcjonalnie: goździki i anyż (najlepiej mielone), kostka bulionowa
groszek ptysiowy lub pestki dyni (do podania)Rozpuszczamy masło w garnku i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, aż do zeszklenia. Kroimy ziemniaki w kostkę i dodajemy do cebuli, smażymy kilka minut, często mieszając. Następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę dynię, zalewamy całość 2 l wody i gotujemy około pół godziny. Jeśli ktoś lubi, można wrzucić również kostkę bulionową / rosołową w trakcie gotowania. Na koniec dodajemy mielone przyprawy: chilli, cynamon, imbir, pieprz, kurkumę, ewentualnie jeszcze goździki i anyż – w ilościach jakie komu indywidualnie odpowiadają – osobiście polecam nie żałować przypraw, zwłaszcza chilli i cynamonu :-)
Kiedy zupa przestygnie, miksujemy wszystko przy pomocy blendera, dodając kilka świeżych papryczek. Potem przygrzewamy całość i podajemy oczywiście na gorąco – np. z groszkiem ptysiowym lub uprażonymi pestkami dyni.