Pieprzna ziemniaczanka

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 120 minut Składnik: Warzywa Dieta: Ogólna Danie: Zupa

Prosty pomysł na obiad z ziemniaków: gęsta, syta zupa!

WEŹ:

  • 6 grubych plastrów szynki z kością,
  • kilka kości szpikowych,
  • 2 cebule,
  • 2 dymki,
  • 3 średnie marchewki,
  • 3 łodygi selera naciowego,
  • 2 ziemniaki starte na tarce,
  • garść suszonych liści lubczyku,
  • pęczek liści selera, pietruszki i tymianku,
  • 2 listki laurowe,
  • łyżeczka ziaren czarnego pieprzu (lekko zmiażdżonych),
  • 2 litry bulionu,
  • oliwa,
  • sól,
  • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

W żeliwnym garnku zrumień mięso na oliwie, wyjmij, wrzuć posiekane warzywa (oprócz ziemniaków) i podsmaż. Włóż mięso i kości z powrotem. Dodaj resztę składników, zagotuj i zmniejsz ogień. Przykryj i duś przez półtorej-dwie godziny. Dosól do smaku. Podawaj zupę posypaną posiekaną natką pietruszki.

Przepis: Johané Neilson
Stylizacja: Misi Overturf
Zdjęcie: François Oberholster/Gallo Images