Pieprzna ziemniaczanka
Prosty pomysł na obiad z ziemniaków: gęsta, syta zupa!
WEŹ:
- 6 grubych plastrów szynki z kością,
- kilka kości szpikowych,
- 2 cebule,
- 2 dymki,
- 3 średnie marchewki,
- 3 łodygi selera naciowego,
- 2 ziemniaki starte na tarce,
- garść suszonych liści lubczyku,
- pęczek liści selera, pietruszki i tymianku,
- 2 listki laurowe,
- łyżeczka ziaren czarnego pieprzu (lekko zmiażdżonych),
- 2 litry bulionu,
- oliwa,
- sól,
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
W żeliwnym garnku zrumień mięso na oliwie, wyjmij, wrzuć posiekane warzywa (oprócz ziemniaków) i podsmaż. Włóż mięso i kości z powrotem. Dodaj resztę składników, zagotuj i zmniejsz ogień. Przykryj i duś przez półtorej-dwie godziny. Dosól do smaku. Podawaj zupę posypaną posiekaną natką pietruszki.
Przepis: Johané Neilson
Stylizacja: Misi Overturf
Zdjęcie: François Oberholster/Gallo Images