Nowodworska „ślepa” zupa rybna
Nazywa się ją „ślepą”, bo czuć w niej rybę, mimo że wcale jej tam nie ma. Ten smak dają seler i mleko. To sztandarowe danie, którym szczycił się przed wojną Nowy Dwór Gdański.
•10 ziemniaków,
•marchewka,
•średniej wielkości seler,
•2 pory,
•szklanka mleka,
•2 małe cebule,
•spora łyżka masła,
•szczypta cukru,
•świeżo zmielony pieprz,
•majeranek,
•sól.
Marchew i selera pokrój w kostkę, a białe części porów potnij na plasterki. Wrzuć do garnka, zalej dwoma litrami zimnej wody i gotuj, aż warzywa delikatnie zmiękną. Ziemniaki pokrój w kostkę, dodaj do wywaru i gotuj do miękkości.
Żeby zagęścić zupę, wyjmij z niej niewielką część warzyw (mniej więcej tyle, ile zmieści się w szklance), rozgnieć na papkę i wrzuć do zupy. Posól do smaku. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Zalej ją mlekiem i dodaj do zupy. Dopraw pieprzem i majerankiem. Gotuj kilka minut na małym ogniu.
Autorzy: Opitz.Turystyka.Pl
Fot. Gutek Zegier (współpraca Feko Rouppert)