Minestrone z kapustą
Sprawdź przepis na włoską zupę: minestrone z kapustą.
•110 g poszatkowanej kapusty włoskiej,
•200 g zielonej fasolki szparagowej,
•mała cebula,
•duża łodyga selera naciowego,
•duża marchew,
•4 ząbki czosnku,
•6-8 pomidorów,
•półtora litra wody,
•świeża bazylia,
•sól i pieprz,
•łyżka oliwy.
W garnku podsmaż na oliwie posiekaną cebulę, dodaj pokrojony seler i marchewkę. Chwilę smaż. Wlej wodę, wrzuć przekrojoną na pół fasolkę. Gotuj do miękkości. Na patelni podsmaż 2 ząbki czosnku z pokrojonymi pomidorami i duś, aż się rozpadną.
Do garnka dołóż kapustę, a gdy będzie już al dente, dorzuć podsmażone pomidory i bazylię. Wymieszaj, dopraw do smaku.
Przepis Magda Gembacka/Blog Ammniam.pl
Zdj. Pixabay