Krupnik z prawdziwkami
Mazurski przepis na krupnik z prawdzikami.
•szyjka lub skrzydełko indyka,
•2-3 marchewki,
•pietruszka,
•pół selera,
•kawałek pora,
•4 ziemniaki,
•kilka suszonych borowików,
•¾ szklanki grubej kaszy jęczmiennej,
•sól
•pieprz ziarnisty,
•liść laurowy,
•ziele angielskie,
•szklanka gęstej śmietany,
•natka i koperek.
Grzyby namocz w ciepłej wodzie. Mięso zalej zimną wodą, dodaj przyprawy, gotuj pół godziny. Dodaj pokrojone warzywa (oprócz ziemniaków) i grzyby z wodą. Wrzuć kilka gałązek pietruszki i koperku. Gotuj kwadrans. Wyjmij mięso, dodaj kaszę i gotuj, aż zmięknie. Pod koniec wrzuć obrane, drobno pokrojone ziemniaki. Gdy zmiękną, wlej śmietanę, dopraw pieprzem i solą. Podawaj z mięsem indyka i natką.
Przepis: Klangor.pl
Tekst: Joanna Zaguła
Zdjęcia: Gutek Zegier (współpraca Feko Rouppert)