Kremowa zupa z cukinii

Zobacz przepis na rozgrzewającą zupę z cukinii.
•2 małe cukinie i dodatkowa do spiralek,
•szalotka,
•szklanka esencjonalnego bulionu,
•łyżka masła,
•łyżka oliwy,
•2 łyżki śmietany,
•sól,
•pieprz,
•chili,
•sok z cytryny,
•olej do smażenia.
Do podania:
•pomidorki koktajlowe,
•smakowa oliwa z oliwek (np. rozmarynową).
W rondlu rozgrzej masło z oliwą, dodaj pokrojoną szalotkę i zeszklij. Wrzuć chili i cukinię pokrojoną w kostkę. Smaż 2-3 minuty, aż lekko się poddusi i zrumieni. Zalej bulionem, gotuj pod przykryciem do miękkości. Zmiksuj na krem ze śmietaną, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Pomidorki posmaruj oliwą, posyp przyprawami i piecz w 200°C do czasu, gdy popękają i lekko się przyrumienią.
Z cukinii zrób cieniutkie wstążki obieraczką do warzyw i odłóż na godzinę na papierowe ręczniki, aby się lekko obsuszyły. Nadziewaj je na patyczki do szaszłyków, tworząc faliste kształty i usmaż na rumiano w gorącym głębokim tłuszczu. Jeszcze ciepłe dopraw solą i pieprzem, ściągnij z patyczków i udekoruj nimi zupę.
Autorka: Kinga Błaszczyk-Wójcicka, greenmorning.pl